Skip to main content

Στα μέσα του έτους το ν/σ για το ταμείο αναχρηματοδότησης

Έτοιμο για δημόσια διαβούλευση στα μέσα του 2010 θα είναι το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη ρευστ
Πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ρευστότητα η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο των «Financial Times».

Επιπλέον, τόνισε πως, για να είναι το τραπεζικό σύστημα αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο της αναπτυξιακής προσπάθειας, πρέπει να λειτουργεί με κανόνες ανταγωνισμού και διαφάνειας.

Η κα Κατσέλη υπενθύμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες εισήλθαν στην κρίση από προνομιακή θέση με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και ενισχύθηκαν περαιτέρω από το Ελληνικό Δημόσιο κατά την περίοδο της κρίσης.

«Έχει έρθει η ώρα κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα να εργαστούν συντεταγμένα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και μαζί να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά μοντέλα και να ανοίξουν νέες αγορές και να ισχυροποιήσουμε και την παρουσία μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του από την εμπορική τραπεζική σε δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, στο πλαίσιο μιας συνδυασμένης προσπάθειας ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης», υπογράμμισε η υπουργός Οικονομίας.

Κλειδί, όπως είπε, στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών αποτελεί η αναβάθμιση των εσωτερικών τραπεζικών συστημάτων εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων. Ειδικά όσον αφορά στη κατανόηση συστημικών κινδύνων και αλληλεπιδράσεων μακροοικονομικών διαταραχών με πιστωτικούς κινδύνους που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορούσε να είναι ιδιαιτέρως σημαντική, είπε η υπουργός.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης, που προωθείται με ταχείς ρυθμούς εντός του 2010 στο πλαίσιο διασφάλισης διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και υπενθύμισε ότι στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, τόσο με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο όσο και τους πόρους του ΕΣΠΑ. Ήδη, για παράδειγμα, το υπουργείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προωθεί προγράμματα στήριξης ΜΜΕ, όπως τα JEREMI και JESSICA, μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Το ΤΕΜΠΜΕ αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο επενδυτικής σύμπραξης του υπουργείου με τις τράπεζες, ενώ μέσω επενδυτικών συμπράξεων, δημόσιος και τραπεζικός τομέας μπορούν να ωφεληθούν από τα συγκριτικά και απόλυτα πλεονεκτήματά τους είπε η υπουργός και επεσήμανε παράλληλα ότι, πέρα από την ανάπτυξη νέων μοντέλων χρηματοδότησης, κλειδί για την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα αποτελεί και η προώθηση καινοτόμων λύσεων σε επίπεδο διαχείρισης χρηματοπιστωτικών κινδύνων (risk management), αλλά και η πρόοδος σε επίπεδο συστημάτων εποπτείας και κανονιστικής ρύθμισης.

Σχετικά με το νόμο για τη ρευστότητα η υπουργός είπε ότι αυτός είναι πρωτοποριακός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ταμείο Αναχρηματοδότησης

Το σχέδιο νόμου για τη ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (Hellenic Development Fund HDF) θα είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση στα μέσα του 2010. Το HDF έχει ήδη ενσωματωθεί στο 3ετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στόχος είναι, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, να λειτουργήσει καταλυτικά για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Οι χρηματοδοτικές δράσεις του HDF θα εστιάζονται σε τομείς κλειδιά για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου σε τομείς όπως: η πράσινη ενέργεια, οι αστικές αναπλάσεις, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η βιοτεχνολογία, ICT και τεχνολογικές καινοτομίες, τα μεγάλα έργα υποδομής. Οι χρηματοδοτικές δράσεις του HDF θα αναχρηματοδοτούνται μέσω των διεθνών κεφαλαιαγορών. Θα έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων σε στοχευμένους τομείς ανάπτυξης, μέσω της ικανότητάς του να: - Εξορθολογίζει (streamline) οικονομικά βιώσιμα έργα. - Συντονίζει και να συμμετέχει στη χρηματοδότηση έργων. - Επιβλέπει την εξέλιξη επενδυτικών σχεδίων. - Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση για νομοθετικά μέτρα, που θα διευκόλυναν τις επενδύσεις και θα προωθούσαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του ρυθμιστικού πλαισίου. - Συνάπτει συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως υπουργεία, κρατικούς φορείς και εμπορικές τράπεζες. Με όχημα συνεργασίας το HDF θα επιδιώξουμε ευρύτερες χρηματοδοτικές συμπράξεις και συνεργασίες με ιδιωτικές τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της χώρας. «Επιδίωξή μας αποτελεί η προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσω χρηματοδοτικών συμπράξεων του HDF με το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά και η προώθηση χρηματοδοτικών προϊόντων του HDF για επενδύσεις μικρότερης κλίμακας μέσω του υπάρχοντος δικτύου εμπορικών τραπεζών», είπε η υπουργός.