Skip to main content

Στα όπλα ο Ερντογάν: Ετοιμάζει επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την πολεμική επιχείρηση που ετοιμάζεται στα βόρεια της Συρίας.

Στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στα βόρεια της Συρίας σε μία περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG), θα πραγματοποιήσει η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την πολεμική επιχείρηση.

«Εισήλθαμε στην Αφρίν, στην Τζαραμπλούς, στην Αλ-Μπαμπ, τώρα θα εισέλθουμε και στα ανατολικά του Ευφράτη. Μοιραστήκαμε αυτές τις πληροφορίες με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Όσο συνεχίζεται η παρενόχληση (από τους Κούρδους) δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Κάναμε υπομονή για καιρό, αλλά η υπομονή μας τελείωσε», συνέχισε.

Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπα σχετικά με την προγραμματισμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη εντός της Συρίας κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της με την Τουρκία, απ' όπου θα απομακρύνονταν το YPG.

Το κουρδικό YPG ήταν ο κύριος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, παρότι την ίδια στιγμή η Τουρκία το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η Άγκυρα από την πλευρά της θεωρεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχωρούν στην δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, ενώ παράλληλα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να διακόψει τις σχέσεις της με το YPG.

Η επιχείρηση αυτή, η τρίτη ουσιαστικά τουρκική εισβολή στη Συρία σε ισάριθμα χρόνια, είχε εξαγγελθεί από τον Ερντογάν νωρίτερα φέτος, αλλά εν τέλει αναβλήθηκε.