Skip to main content

Στα τέλη Ιουνίου το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον»

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η έναρξη και η υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον», όπως έκανε γνωστό σήμερα η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη. Ποια τα βασικά σημεία του προγράμματος
Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η έναρξη και η υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον», όπως έκανε γνωστό σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με την υπουργό η προκήρυξη του Προγράμματος θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν κάποιες νομικές διαδικασίες.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, προβλέπει επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες:

α) Με δάνεια με επιδότηση επιτοκίου: Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών, εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.

β) Με απευθείας επιχορήγηση 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού: Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών, εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.

γ) Με 100% επιχορήγηση του κόστους ενεργειακής επιθεώρησης και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα έως 2.500 ευρώ (διπλασιάζεται η μείωση του φόρου).

Οι ενεργειακές παρεμβάσεις που προτείνονται από το ΥΠΕΚΑ είναι οι εξής:

-Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (δύναται να συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα παντζούρια, ρολά).

-Τοποθέτηση θερμομόνωσης δώματος/ στέγης – κελύφους.

-Εγκατάσταση νέου ή Αντικατάσταση συστήματος καυστήρα / λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

-Λοιπές προτεινόμενες παρεμβάσεις που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης, μόνωση σωληνώσεων, σκίαστρα, ηλιακούς συλλέκτες κλπ.

Δικαιούχοι είναι όσοι ιδιοκτήτες διατηρούν κύρια κατοικία που φέρει οικοδομική άδεια πριν την 1η Ιανουαρίου 1980 και βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη των 1.500 ευρώ/τ.μ.

Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΑΝ ΙΙ και πόρους από τα ΠΕΠ.

Το σύνολο του Προγράμματος θα διαχειριστούν οι συμβαλλόμενες τράπεζες, οι οποίες και επωμίζονται το κόστος διαχείρισης, ενώ συντονιστικό ρόλο θα έχει το ΤΕΜΠΜΕ

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Όπως διευκρινίστηκε, η επιχορήγηση κατά 100% του κόστους της ενεργειακής επιθεώρησης (περίπου 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) αφορά τις παρεμβάσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ το ύψος των επιτοκίων θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Όπως επίσης επισημάνθηκε, δεν υπάρχουν έξοδα φακέλου και για όποιες αιτήσεις απορριφθούν, οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν τίποτα στις τράπεζες.