Skip to main content

Νέα μέτρα στήριξης: Επιδότηση 22 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη για 60 λίτρα καυσίμων μηνιαίως

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε σε τέσσερις δέσμες εξειδίκευσης των μέτρων για την ακρίβεια που ανακοίνωσε εχθές ο πρωθυπουργός

Επίδομα 22 λεπτά το λίτρο για 60 λίτρα βενζίνης τον μήνα, για τρεις μήνες, στα φυσικά πρόσωπα με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

«Ζούμε σε μια ιστροική περίδοο, με υψηλές αβεβαιότητες, πρωτοφανείς προκλήσεις. Η Ευρώπη βιώνει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βαθιά κρίση για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες. Έναν πόλεμο με απώλειες ανθρώπινων ζωών και νέα μεταναστευτικά κύματα που επιφέρει σοβαρή διαταραχή στην οικονομία», ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κρίση διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια και στα βασικά είδη στην καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύει τον πληθωρισμό, ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα, κλωνίζει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

Ξεκινώντας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε σε έξι παρεμβάσεις.

1η Παρέμβαση: Άυξηση τη επιδότησης ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνέχιση επιδότησης φυσικού αερίου (κόστος 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο).

2η Παρέμβαση: Έκτακτη ενίσχυση για 1,4 εκατ. νοικοκυριά, πριν το Πάσχα. Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000 με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά. Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, σε 167.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑΜΕΑ. Επίδης, θα δοθεί διπλή δόση σε 240.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. (κόστος 324 εκατ. ευρώ).

3η Παρέμβαση: Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνηση:

-Χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως με 22 λεπτά το λίτρο. Οπως ανέφερε ο υπουργός, η μέση κατανάλωση ανά φορολογούμενο εκτιμάται στα 54 λίτρα καυσίμου τον μήνα και σημείωσε ότι η επιδότηση είναι πιο γενναία από άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

-Ειδικά για τους πολίτες που είναι κάτοικοι νησιών η επιδότηση φθάνει τα 27 λεπτά το λίτρο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ

- Επιδοτείται το ντίζελ για τον Απρίλιο ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να είναι στα 15 λεπτά το λίτρο.

4η Παρέμβαση: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών απο 60 σε 96 άτοκες δόσεις.

5η Παρέμβαση: Μειώνεται σημαντικά και δίκαια ο ΕΝΦΙΑ. Η μείωση έχει φτάσει συνολικά στο 35% σε σχέση με το 2018.

6η Παρέμβαση: Ενισχύουμε τους αγρότες. Μηδενικός συντελεστής στο γεωργικό πετρέλαιο. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% για τα λιπάσματα.