Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
x

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών για την 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα που δημοσίευσε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την αναγνώριση, όπως αναφέρει, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έγκαιρης και υπεύθυνης στάσης που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και στις οικονομικές της συνέπειες δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, που δημοσίευσε εχθές η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η έκθεση προβλέπει σημαντική ύφεση και αύξηση της ανεργίας για το 2020, με ισχυρή, ωστόσο, ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ και με υποχώρηση κατά το ίδιο έτος της ανεργίας σε επίπεδα του 2019.

«Η Έκθεση, που δημοσιεύεται εν μέσω δυσμενούς, παγκοσμίως, οικονομικού περιβάλλοντος, κρίνεται ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα» σχολιάζει ο κ. Σταϊκούρας και συνεχίζει: «Αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και στις οικονομικές της συνέπειες. Επιβεβαιώνει την ταχύτητα και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

»Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Προβλέπει αύξηση της ανεργίας για την εφετινή χρονιά, αλλά υποχώρησή της το 2021, σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2019. Αποτυπώνει τη θετική πορεία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, παρά τη δυσμενή κατάσταση του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Επισημαίνει την ανάληψη συμπληρωματικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών. Επικροτεί τη σχέση εμπιστοσύνης και τη στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς».

«Τέλος» αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ, «δίνει “πράσινο φως” για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη δόση που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος».

«Ως Υπουργός Οικονομικών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πεδίο της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών» σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας και καταλήγει: «Την προσπάθεια αυτή και τα θετικά αποτελέσματά της, την πιστωνόμαστε όλες και όλοι μας. Με πίστη στις δυνάμεις μας, ενότητα, αλληλεγγύη, συντεταγμένη δράση και σκληρή δουλειά επιχειρούμε να πιάσουμε το “νήμα” από το σημείο που το αφήσαμε προ της υγειονομικής κρίσης, αναδιατάσσοντας, όπου είναι σκόπιμο, και τις δυνάμεις μας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ