Skip to main content

Σταϊκούρας: Καλύτερη από το αναμενόμενο η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι η πορεία των εσόδων δεν ήταν απογοητευτική το μήνα Μάρτιο, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Νέα μέτρα για ανέργους και επιχειρήσεις τις επόμενες μέρες προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ παράλληλα έκανε λόγο για καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων τον Μάρτιο από αυτό που αναμενόταν.

Μιλώντας στο Κόντρα και όπως μεταδίδει το capital.gr άφησε να εννοηθεί ακόμη πως υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον στήριξη όσων είναι στην "πρώτη γραμμή". Εξήγησε επίσης πως συνεχίζονται οι αντιρρήσεις των κρατών-μελών για το ευρωομόλογο και εκτίμησε πως θα υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση.

Καλύτερα πάνε τα έσοδα

Για το "πότε θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα τα οποία έχουμε, τα μέσα τα οποία έχουμε και τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε" είπε πως θα εξαρτηθεί από την ένταση του προβλήματος από την έκταση του προβλήματος και από τις διαμορφούμενες συνθήκες όσο περνάει το χρονικό διάστημα.

Έφερε έως παράδειγμα το γεγονός πως "με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι η πορεία των εσόδων δεν ήταν απογοητευτική το μήνα Μάρτιο".

Αυτό σημαίνει πως "ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας επέλεξε να πάει να πληρώσει με μειωμένο ποσοστό κατά 25% κάποιες οφειλές που είχε, αυτό δίνει κάποιες επιπλέον δυνατότητες". Πρόσθεσε πως "έχουμε και άλλα όπλα και στην πορεία θέλουμε να δούμε και να αξιολογήσουμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση".

Επιπλέον προανήγγειλε κλαδικές πολιτικές οι οποίες δρομολογούνται. Ανέφερε πρωτοβουλίες στις επιμέρους επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται περισσότερο μετά τα 150 εκατ που διατέθηκαν για τον πρωτογενή τομέα.

"Αξιολογούμε τα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο πεδίο της ενέργειας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στο πεδίο του τουρισμού, στην ακτοπλοΐα, στη ναυτιλία" είπε.

Για τις προβλέψεις του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την ύφεση ανέφερε ότι "μας προβληματίζει πολύ το θέμα του τουρισμού" και κυρίως ο τουρισμός που έρχεται από το εξωτερικό αφού "μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να έρθει στην Ελλάδα".

Πακέτο για τους ανέργους

"Προγραμματίζουμε την επόμενη εβδομάδα να συγκεντρώσουμε και όλες τις πολιτικές που υλοποιούμε και θα υλοποιήσουμε για την ανεργία, ένα μεγάλο πρόβλημα στη χώρα, ένα τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο" είπε ο ΥΠΟΙΚ. "Σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας το οποίο είναι το επισπεύδων αναλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δράσεις για την επέκταση επιδομάτων ανεργίας και μία σειρά από άλλα μέτρα τα οποία προσπαθούμε ουσιαστικά θα παρουσιάσουμε όλα μαζί την επόμενη εβδομάδα" ανέφερε.

Για τον κλάδο του πολιτισμού προανήγγειλε και χρηματοδότηση 1 εκατ ευρώ του υπουργείου Πολιτισμού για να τονωθεί ο κλάδος που θα δοθεί το επόμενο διάστημα.

Εξετάζονται επίσης και μέτρα για κοινωνικές ομάδες που δίνουν "πραγματικό αγώνα αυτές τις ημέρες αυτές τις εβδομάδες αυτή περίοδο" ανέφερε σε ερώτημα για το αν θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη για στήριξη των φαρμακοποιών.

Για το θέμα του δημοσίου και των μισθών είπε πως συντηρείται "γιατί εσείς το ρωτάτε, εμείς δεν το έχουμε αναδείξει και σε καμία από τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει". Ωστόσο επανέλαβε πως κανείς δεν ξέρει την έκταση του προβλήματος ούτε αν αυτή η κρίση επιστρέψει προς το τέλος της χρονιάς όταν "ευχόμαστε όλοι να έχει βρεθεί το αντίδοτο". Κατά συνέπεια "πρέπει να είμαστε πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί".

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Προανήγγειλε πως σήμερα ή αύριο η πλατφόρμα που αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή ανοίγει. «Οι επιχειρήσεις με 1 έως 500 εργαζομένων θα μπορούν σε χρονικό διάστημα έως 7 ημερών να εισαχθούν, να δηλώνουν τον τζίρο τους που θα συγκρίνεται με μία σειρά από άλλα στοιχεία και άμεσα θα υπάρχει επιπλέον ρευστότητα στην επιχείρηση. Για να διατηρήσουμε ζωντανή την πολύ μικρή και τη μεσαία επιχείρηση" είπε.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε πως ξεκινούν τα εγγυοδοτικά προγράμματα με την αναπτυξιακή τράπεζα "ούτως ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες εγγυήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων με το μυαλό μας και στην επόμενη ημέρα της χώρας".

"Καλύπτουμε 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς, 800.000 επιχειρήσεις, 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες" επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών. Μίλησε για "μία χώρα ουσιαστικά κλειστή".

Συνεχίζεται η κόντρα στην ΕΕ

Για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τους 3 άξονες που περιλαμβάνουν το ευρωομόλογο, δάνειο από τον ESM και η πρόταση της Γαλλίας για ενδιάμεση πρόταση για ένα κοινό ταμείο διάσωσης της ΕΕ, ανέφερε ότι με βάση την εικόνα απέκτησε από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι όλες οι προτάσεις στο τραπέζι. Επανέλαβε πως χρειάζονται οι πόροι για να καλυφθούν οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν.

Επανέλαβε την ανάγκη για ευρωομόλογο στοχευμένο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. "Πράγματι συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις από Ευρωπαϊκές χώρες, στο τραπέζι είναι όλα τα μέτρα, εκτιμώ πως θα καταλήξουμε να υλοποιούμε ένα συνδυασμό αυτών".

Μεγάλη συμμετοχή

Αναφέρθηκε σε πολύ μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην πλατφόρμα προκειμένου να πάρουν τα 800 ευρώ. Σε ερώτηση για το αν η ομπρέλα αυτή είναι επαρκής δεδομένου ότι πολλές οικογένειες θα πρέπει να ζήσουν με 800 ευρώ για 45 ημέρες απάντησε ότι θα μπορούσε να δεχθεί μία τέτοια κριτική αν τα μέτρα ήταν μικρότερα ήταν λιγότερα από τα μισά ευρωπαϊκά ή αν ήταν μικρότερα από τον μέσο μισθό, "αλλά αυτό δεν ισχύει", εξήγησε.

Στην κριτική ότι η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων θα προκαλέσει πίεση αργότερα το δεύτερο εξάμηνο ρώτησε "έχετε εναλλακτική;" Και εξήγησε ότι καμία χώρα δεν έχει κάνει διαγραφή υποχρεώσεων. Θεώρησε εύλογο βεβαίως και ερώτημα για το αν "θα είναι όλα ρόδινα όταν τελειώσει η αναστολή" και η απάντηση είναι, όπως είπε, ότι αυτό "δεν το γνωρίζει κανένας, αλλά εδώ είμαστε να αξιολογήσουμε τις καταστάσεις τότε και να λάβουμε τις βέλτιστες αποφάσεις και να κάνουμε καλύτερες επιλογές". Εξήγησε πως "θέλουμε να συντηρήσουμε την κουλτούρα πληρωμών".

Άσκησε κριτική για έλλειψη κοστολόγησης στην αξιωματική αντιπολίτευση. "Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική της ανεύθυνης πλειοδοσίας" επισήμανε.

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ οι οποίες "δεν υπήρχαν πριν από δέκα μέρες" και δίνουν πλέον "μεγαλύτερη ευελιξία και περιθώριο για παροχές" στα συγκεκριμένα πεδία που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Το ταμειακό ζήτημα

Αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό και ταμειακό σκέλος. "Δεν γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει, άρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα και σωφροσύνη. Πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και την μετά κορωνοϊό εποχή που είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει να μας βρεί όρθιους και δυνατούς" είπε.

Για το ταμειακό μαξιλάρι ανέφερε ότι το κρίσιμο θέμα είναι να υπάρχουν κατάλληλοι πόροι όταν η χώρα βγει από την υγειονομική κρίση για να περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες στην οικονομική κρίση.

Υπολόγισε το μαξιλάρι ασφαλείας σε 15,7 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο κομμάτι σε περίπου 20 δις ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων κεντρικής κυβέρνησης στην τράπεζα της Ελλάδος και στις εμπορικές τράπεζες. "Πρέπει να ξέρουμε την έκταση του προβλήματος και να γνωρίζουμε πότε ρίχνουμε τα όπλα στη μάχη" είπε.