Skip to main content

Starship: Νέα αποτυχία για τον πύραυλο του Μασκ - Σήμερα εκτοξεύτηκε καλά αλλά μετά χάθηκε (video)

Η ταυτόχρονη απώλεια και των δύο τρόπων επικοινωνίας υποδηλώνει ότι το Starship μπορεί να έχει διαλυθεί

Η εταιρεία του Έλον Μασκ, «Starship», εκτόξευσε σήμερα έναν πύραυλο-μαμούθ από τη βάση της εταιρείας στο Boca Chica, στο Τέξας, αλλά στην πορεία ο πύραυλος χάθηκε, χωρίς να καταφέρει να εκπληρώσει τον στόχο της ελεγχόμενης προσθαλάσσωσης.

Η SpaceX έχασε ταυτόχρονα την επικοινωνία και μέσω του Starlink, την υπηρεσία διαδικτύου της SpaceX, και μέσω του TDRSS - ή Tracking and Data Relay Satellite System.

Η ταυτόχρονη απώλεια και των δύο τρόπων επικοινωνίας υποδηλώνει ότι το Starship μπορεί να έχει διαλυθεί.

Η SpaceX έχασε τόσο το Starship όσο και τον εκτοξευτήρα Super Heavy πολύ νωρίτερα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων δοκιμών πτήσης. Επομένως, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες φορές, σημειώθηκε πρόοδος.

Η SpaceX χαρακτηρίζει, συνήθως, φυσιολογικές τις αποτυχίες κατά τη διάρκεια αυτών των πρώιμων δοκιμαστικών πτήσεων.

Ο στόχος αυτών των πτητικών δοκιμών είναι να συγκεντρωθούν κρίσιμα δεδομένα, ώστε οι μηχανικοί να καταφέρουν να βελτιώσουν το Starship, εν όψει μελλοντικών αποστολών.

Starship: Νέα αποτυχία στη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου του Έλον Μασκ

To Starship είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα, καθώς μόνον ο προωθητικός πύραυλος Super Heavy Booster χρησιμοποιεί 33 κινητήρες στο πρώτο στάδιο, αυτό της εκτόξευσης.

Στόχος ήταν αυτή τη φορά το Starship (χωρίς το μεγαλύτερο κομμάτι του, τον Super Heavy Booster) να έχει μία επιτυχημένη προσθαλάσσωση στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο στόχος για το Super Heavy Booster ήταν να πέσει επίσης στη θάλασσα, πολύ κοντά στο σημείο της εκτόξευσης.

Η SpaceX εκτόξευσε το Starship

Όπως αναφέρει το BBC, η SpaceX αναπτύσσει την τεχνολογία της με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που πολλοί θα περίμεναν.

Η φιλοσοφία της εταιρείας, που εδρεύει στο Τέξας, είναι να «δοκιμάζει νωρίς και να μαθαίνει από τα λάθη της». Η SpaceX δεν ανησυχεί αν κάτι δεν λειτουργεί τέλεια από την αρχή.

Επομένως, το βρετανικό μέσο είχε προειδοποιήσει τους θεατές να μην εκπλαγούν αν το σκάφος δεν κατάφερνε να φτάσει μέχρι την ασφαλή προσθαλάσσωση στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ είχε αναφέρει ακόμα την πιθανότητα νέας έκρηξης, όπως συνέβη σε προηγούμενη απόπειρα.

Για τη SpaceX, η επιτυχία κρίνεται από το τι καταφέρνει να κάνει σωστά πέρα από αυτό που συνέβη στο Starship τις προηγούμενες φορές. Αυτό σημαίνει να δει τον εκτοξευτή και το σκάφος να προχωρούν σημαντικά περισσότερο στο προγραμματισμένο πλάνο της αποστολής.

Η διαφορά από τις δύο προηγούμενες απόπειρες

Το προφίλ της σημερινής πτήσης ήταν ελαφρώς διαφορετικό από εκείνο των δύο δοκιμαστικών πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το σκάφος θα προσπαθούσε να πραγματοποιήσει μια σχεδόν πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη, η οποία θα κατέληγε με την προσθαλάσσωσή στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη Χαβάη.

Αυτή τη φορά, η προγραμματισμένη διαδρομή ήταν μικρότερη.

Συγχαρητήρια του Έλον Μασκ στην ομάδα του

Ο Έλον Μασκ συνεχάρη την ομάδα της SpaceX, καθώς ο πύραυλος Starship βρισκόταν στον ουρανό.

«Το Starship έφτασε σε τροχιακή ταχύτητα! Συγχαρητήρια στην ομάδα της SpaceX!!!» αναφέρει στο X.