Skip to main content

Σταθμός Βενιζέλου-Πραγματογνώμονες των «316»: Η απόσπαση θα προκαλέσει απώλειες στα αρχαία

Οι πραγματογνώμονες που έκαναν αυτοψία κατόπιν δικαστικής απόφασης εκτιμούν ότι η διαδικασία θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες φθορές στα ευρήματα

Στην εκτίμηση ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου θα προκαλέσει απώλειες τόσο σε υλικά όσο και στην πιστότητα των ευρημάτων που θα επανατοποθετηθούν κατέληξαν οι πραγματογνώμονες που πραγματοποίησαν αυτοψία στον σταθμό του μετρό για λογαριασμό των 316 πολιτών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Η πραγματογνωμοσύνη έγινε μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση συντηρητική απόδειξης που ζήτησαν οι συγκεκριμένοι πολίτες στο πλαίσιο της αγωγής που έχουν ασκήσει κατά της Αττικό Μετρό και της αναδόχου εταιρείας του Δημήτρη Κορρέ για προσβολή προσωπικότητας λόγω της απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Διαβάστε: Σταθμός Βενιζέλου: Δεκτό το αίτημα των 316 πολιτών για συγκέντρωση πραγματολογικού υλικού

Την αυτοψία έκαναν ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλης Μέντζος και η αρχιτέκτων μηχανικός, Ευαγγελία Καμπούρη, οι οποίοι φωτογράφισαν τον χώρο. «Ήταν μία επίσκεψη με αρκετή πίεση, διότι την ειδοποίηση την πήραμε χθες βράδυ. Ο χώρος ήταν σε καλή κατάσταση και οι τεχνικοί εκεί ήταν πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν μέσα στα όρια που όριζαν οι αποφάσεις των υπηρεσιών, οι οποίες μας έδιναν πολύ στενά περιθώρια. Από αυτά που μπορέσαμε να δούμε καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία της απόσπασης, με όλες τις προϋποθέσεις και με όλη τη φροντίδα των τεχνικών και των αρχαιολόγων, περιέχει πάρα πολλούς κινδύνους για τα αρχαία. Βλέποντας τον όγκο των πραγμάτων, αλλά και την κατασκευαστική τους ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους καταλήγω να πιστεύω ότι αυτά, εφόσον αποσπαστούν δεν θα μπορέσουν να επανατοποθετηθούν με τρόπο αξιόπιστο που να επαναλαμβάνει πειστικά την αρχική τους κατάσταση. Δηλαδή, θα έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό απώλειας πιστότητας και υλικού», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Μέντζος, ο οποίος σημείωσε ότι κάθε τμήμα της διαδικασίας, απόσπαση, αποθήκευση και επανατοποθέτηση, περιλαμβάνει ένα ποσοστό απώλειας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι από την αυτοψία δεν ήταν δυνατό να γίνει αντιληπτό ποια τμήματα έχουν αποσπαστεί, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μικρό ποσοστό που δεν ξεπερνά το ένα πέμπτο του συνόλου και δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τα πιο εύθραυστα στοιχεία του μνημειακού συνόλου. «Από τα σχέδια που είναι δημοσιευμένα και μας έχουν παραχωρηθεί μερικά πράγματα μπορέσαμε να καταλάβουμε ότι έχουν αποσπαστεί. Το βέβαιο είναι ότι τα τμήματα των αρχαίων που έχουν απομακρυνθεί δεν είναι πολλά. Φαντάζομαι ότι είναι τα πιο εύκολα στη μετακίνηση, μαρμάρινοι λίθοι, πλάκες. Το μεγαλύτερο τμήμα του αρχαίου είναι τοιχοποιίες είτε υπέργειες, δηλαδή τοίχοι, είτε υπόγειες, δηλαδή τοιχώματα αγωγών. Οι τοιχοποιίες σε μεγάλο ποσοστό είναι σε κατάσταση ετοιμορροπίας. Δεν είναι σταθερές και είναι εύκολο να καταστραφούν. Για αυτές η γενική οδηγία του κ. Κορρέ, ο οποίος επιβλέπει και με τη μελέτη του θα γίνει η απόσπαση, είναι ότι θα διαλυθούν και θα ανασυντεθούν, δηλαδή θα ξαναχτιστούν. Για να βγάλεις έναν τοίχο και να το διαλύσεις στα εξ ων συνετέθη αφενός είναι πολύ δύσκολο, αφετέρου αυτό που θα φτιάξεις δεν μπορεί να είναι όμοιο με αυτό που διαλύθηκε», ανέφερε.

Σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους, η πραγματογνωμοσύνη έγινε υπό καθεστώς πίεσης και με την Αττικό Μετρό να προβάλλει εμπόδια. «Χθες βράδυ ο δικαστικός κλητήρας μας επέδωσε από μέρους της ΕΦΑΠΟΘ και από μέρους της Αττικό Μετρό τις ειδοποιήσεις ότι μπορούμε αύριο 9 με 1 να επισκεφτούμε τον χώρο να φωτογραφίσουμε και βιντεοσκοπήσουμε, με τις προϋποθέσεις που όριζαν αυτές οι αποφάσεις, δηλαδή σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας, στους προκαθορισμένους χώρους διαδρομών και με τους περιορισμούς που επιβάλλει η ασφάλεια. Ήταν μία επίσκεψη υπό πίεση. Δεν θέλω να κατηγορήσω κάποιον», είπε ο κ. Μέντζος.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των 316 πολιτών, Γιάννης Ηλιάδης, ανέφερε στη Voria.gr πως, παρότι είχαν οριστεί και αναπληρωματικοί πραγματογνώμονες, δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να μπουν στον χώρο στην προκαθορισμένη ώρα, ενώ ο κ. Μέντζος έπρεπε να αποχωρήσει λόγω κωλύματος. «Η πλευρά των αιτούντων είχε κοινοποιήσει στην Αττικό Μετρό και τακτικούς πραγματογνώμονες και αναπληρωματικούς. Ο κ. Μέντζος αποχώρησε λόγω κωλύματος μέσα στο διάστημα που επέτρεπε η δικαστική απόφαση. Ζητήσαμε να εισέλθει ο αναπληρωματικός και μας το αρνήθηκαν, λέγοντας ότι έχουν άνωθεν εντολές να μην επιτρέψουν να εισέλθει κανένας άλλος. Μας είπαν ότι οι νομικοί τους σύμβουλοι δεν τους επιτρέπουν. Επιδιώξαμε να επικοινωνήσουμε με τους συναδέλφους, αλλά μας είχαν στο περίμενε», δήλωσε ο κ. Ηλιάδης.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης κατά της Υπουργικής Απόφασης για την μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης, ενώ αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ για την αίτηση αναστολής, που συζητήθηκε πριν 2 εβδομάδες.