Skip to main content

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ των υπαλλήλων του ΟΤΕ

Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το πλαφόν στο εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται στους υπαλλήλους του ΟΤΕ, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠΟΤΕ).
Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το πλαφόν στο εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται στους υπαλλήλους του ΟΤΕ οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠΟΤΕ).

Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του ότι η επιβολή ανώτατου ορίου στο εφάπαξ βοήθημα που θέτει ο Ν. 2084/1992 είναι αντισυνταγματική, καθώς είναι σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4) και την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ασφάλιση των εργαζομένων (άρθρο 22).

Στη δικαστική απόφαση διευκρινίζεται ότι το εφάπαξ που χορηγεί το ΤΑΠΟΤΕ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού καταβάλλεται από κεφάλαιο που σχηματίζεται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Με την απόφασή του αυτή, το ΣτΕ δικαίωσε υπάλληλο του ΟΤΕ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 1996 και έλαβε μειωμένο εφάπαξ.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο από το έτος 2007 έχει κρίνει αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ (αποφάσεις 3-5/2007), εφόσον το κεφάλαιό του σχηματίζεται αποκλειστικά από εισφορές των εργοδοτών και εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΠΟΤΕ, αφού συγχωνεύθηκε με άλλα Ταμεία, μετονομάστηκε σε Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΚΕΤΩ).