Skip to main content

Στη «black list» της Αλ-Κάιντα η εκκλησία της Αλεξανδρείας

Η κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που έγινε στόχος αιματηρής επίθεσης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβανόταν σε ένα κατάλογο χώρων λατρείας των Κοπτών οι οποίοι είχαν οριστεί στις α
Η κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που έγινε στόχος αιματηρής επίθεσης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβανόταν σε ένα κατάλογο χώρων λατρείας των Κοπτών οι οποίοι είχαν οριστεί στις αρχές Δεκεμβρίου ως στόχοι από μία ιστοσελίδα της Αλ-Κάιντα.

Ο κατάλογος δημοσιοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από την ιστοσελίδα Σουμούχ αλ-Ισλάμ, που δημοσιοποιεί τις περισσότερες από τις ανακοινώσεις της Αλ-Κάιντα και ισλαμιστικών φόρουμ που τελούν υπό την επιρροή της.

Με τίτλο «Σήκω και άσε τον ύπνο. Είναι μια σημαντική ανακοίνωση που αφορά επιθέσεις με εκρηκτικά εναντίον εκκλησιών στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων», ο συντάκτης καλεί «κάθε μουσουλμάνο που νοιάζεται για τη φήμη των αδελφών του να ανατινάξει» αυτούς τους χώρους λατρείας τη στιγμή που «θα είναι γεμάτοι».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μια πενηνταριά κοπτικές εκκλησίες στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια --όπου η επίθεση είχε αποτέλεσμα 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες-- και σε άλλες περιφέρειες της Αιγύπτου, καθώς και κοπτικές εκκλησίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως οι αιγυπτιακές αρχές κάνουν λόγο για την Αλ-Κάιντα. Το τρομοκρατικό δίκτυο, το οποίο είχε αναλάβει την ευθύνη για τη φονική επίθεση, στις 31 Οκτωβρίου, εναντίον μιας εκκλησίας της Βαγδάτης (46 νεκροί μεταξύ των πιστών), είχε διατυπώσει απειλές εναντίον των χριστιανών της Αιγύπτου.

Στο μεταξύ, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομία, οι συγκρούσεις μεταξύ των χριστιανών κοπτών και αστυνομικών χθες Κυριακή στο Κάιρο, την επομένη της επίθεσης στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας, προκάλεσαν τον τραυματισμό 45 αστυνομικών.