Skip to main content

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Στη διάσκεψη παίρνουν μέρος, μεταξύ των άλλων, οι ηγέτες των χωρών της βόρειας Αφρικής, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Σικελίας, συμμετέχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη διάσκεψη παίρνουν μέρος, μεταξύ των άλλων, οι ηγέτες των χωρών της βόρειας Αφρικής, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε πρόγευμα εργασίας, κατά το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. περιόδου 2021-2017, στα ενεργειακά, στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στις κυρίως εργασίες της διάσκεψης, σήμερα το πρωί, πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικής ( στο εσωτερικό της χώρας), πολιτικής διαδικασίας με στόχο να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη, γεγονός το οποίο – όπως ανέφεραν - αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, θα αναδείξει και την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια. Παράλληλα, θα σταθεί στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με Ε.Ε. και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και να αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη.