Skip to main content

Στη δίνη του 4ου κύματος η Ευρώπη – Έρχονται σκληρά μέτρα και σε Αυστρία, Νορβηγία

Με σφοδρότητα χτυπάει το τέταρτο κύμα της πανδημίας την Αυστρία και Νορβηγία με τα κρούσματα κορωνοϊού να καταγράφουν απανωτά ρεκόρ.

Όλο και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε ότι περιμένει το πράσινο φως του κοινοβουλίου την Κυριακή για την επιβολή lockdown για τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα για την Covid-19, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: θέλουμε να δώσουμε την Κυριακή το πράσινο φως για ένα εθνικό lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος των μέτρων.

Το κρατίδιο της Άνω Αυστρίας και η πόλη-κράτος του Σάλτσμπουργκ έχουν ήδη επιβάλει από την Δευτέρα περιοριστικά μέτρα για τους ανεβολίαστους.

Για να εφαρμοσθεί το μέτρο σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και της συνέλευσης των επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μυκστάιν ανακοίνωσε επιπλέον σήμερα ότι έδωσε εντολή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού.

Σχεδόν το 64% του αυστριακού πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, ποσοστό μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που βρίσκεται στο 67%.

Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ χαρακτήρισε το επίπεδο του εμβολιασμού στην χώρα του «επονείδιστα χαμηλό».

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 11.640 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό έχουν καταλήξει στην χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Νορβηγία: Νέοι περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο λόγω πανδημικής αναζωπύρωσης

Παράλληλα, η Νορβηγία θα εισαγάγει ξανά περιορισμούς κατά της COVID-19 σε εθνικό επίπεδο λόγω της ισχυρής αναζωπύρωσης της επιδημίας, επιτρέποντας κυρίως στους δήμους να χρησιμοποιούν το υγειονομικό πάσο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα στα τέλη του Σεπτεμβρίου, θα προτείνει επίσης μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, αποκλείοντας ωστόσο λοκντάουν ή αυστηρά μέτρα.

«Η κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει νέα μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτίσει την εξάπλωση», του νέου κορωνοϊού, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ωστόσο δεν μιλάμε για καραντίνες ή μέτρα τόσο αυστηρά όπως αυτά που είδαμε προηγουμένως κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σε όλους όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω θα προταθεί μια τρίτη δόση το ερχόμενο έτος».

Οι ανεμβολίαστοι άνω των 18 ετών που θα έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ από τις 16 Νοεμβρίου, διευκρίνισε επίσης η νορβηγική κυβέρνηση.

Το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί θα υποχρεούται να υποβάλλεται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα και να φοράει μάσκα. Επίσης επανέρχεται η σύσταση για παραμονή στο σπίτι στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο έκαναν ξανά την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες στη Νορβηγία, ενώ ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού πλησιάζει αυτήν την περίοδο τα 1.500 στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 αυξάνεται και αυτός ξανά, αν και παραμένει χαμηλός, περίπου στους τέσσερις ημερησίως αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σαφή επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, κυρίως στη Γερμανία, την κεντρική Ευρώπη και το ανατολικό τμήμα της ηπείρου. Αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 είναι μακράν αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η γηραιά ήπειρος είναι εκ νέου «το επίκεντρο» της πανδημίας, προειδοποίησε εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).