Skip to main content

Φλώρινα: Η Μέκκα της ελληνικής ξιφασκίας παράγει πρωταθλητές από το 1977 (φωτο)

Πώς το εντυπωσιακό άθλημα της ξιφασκίας έγινε το... εθνικό σπορ για τους Φλωρινιώτες - Πάνω από 100 παιδιά «ξιφουλκούν» καθημερινά στη μακεδονική πόλη

Δρόμους με το... σπαθί τους ανοίγουν οι Φλωρινιώτες και καθιστούν την όμορφη ακριτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας πρωτεύουσα της ξιφασκίας πανελλαδικά. Αριθμώντας πάνω από 100 μέλη, ο Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους αθλητές και τις περισσότερες διακρίσεις στη χώρα, δείχνοντας πως ένα τόσο ιδιαίτερο άθλημα μπορεί κάλλιστα να κεντρίσει το ενδιαφέρον των εφήβων αλλά και να τους τραβήξει από τα αγαπημένα τοπ αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Ο Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας (ΟΞΙΦ), που ιδρύθηκε από έναν Φλωρινιώτη στρατιωτικό της Σχολής Ευελπίδων το 1977, έμελλε σήμερα, το 2021, να γίνει η καρδιά της ξιφασκίας στη χώρα με 100 παιδιά και και να δώσει πολλές διακρίσεις στον τόπο της.



«Η ξιφασκία, παρά το γεγονός πως αφορά λιγότερα άτομα, διαγωνιστικά είναι ένα άθλημα που λόγω των διακρίσεών μας αλλά και της προσπάθειάς μας να το επικοινωνήσουμε δημιουργεί ένα δικό της ρεύμα στην πόλη», αναφέρει ο ομοσπονδιακός προπονητής και επικεφαλής της προσπάθειας, Πέτρος Τσώκας.

Ο κ. Τσώκας συμφωνεί πως είναι δύσκολο να... χτυπηθούν τα τοπ αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και ο στίβος, που για τον ίδιο είναι η κορωνίδα όλων των αθλημάτων αλλά τονίζει πως τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται με αυτά είναι, πια, έτοιμα σωματικά να ασχοληθούν με την ξιφασκία. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι έφηβοι στις πρώτες τάξεις του Λυκείου αποτελούν για αυτόν τους ιδανικούς παίκτες καθώς πρόκειται για άτομα δομημένα πνευματικά και σωματικά που μπορούν να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο τρόπο.



Όμως, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος αυτό το ιδιαίτερο άθλημα που κερδίζει ολοένα και περισσότερο χώρο στη φλωρινιώτικη νεολαία; Για τον ομοσπονδιακό προπονητή οι τελευταίες τάξεις του δημοτικού και οι πρώτες του Γυμνασίου αποτελούν την ιδανική χρονική στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος ή κάποια την ενασχόληση με το άθλημα. Ο κ. Τσώκας αναφέρει πως, όπως και σε όλα σχεδόν τα αθλήματα που απαρτίζονται από νέους της επαρχίας, έτσι και στην ξιφασκία στη Φλώρινα υπάρχει μία περίοδος που το παιδί περνάει τις καλύτερες αγωνιστικά στιγμές αλλά αργότερα παύει να ασχολείται καθώς περνάει στο πανεπιστήμιο και είτε δεν έχει χρόνο είτε δεν βρίσκεται καν στην πόλη. «Για τον λόγο αυτόν, θεωρώ πιο παραγωγική ηλικία αυτή των 15-17 καθώς στη συνέχεια αρκετοί παρατούν το άθλημα. Πάντα, βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που θα το λατρέψουν τόσο και θα το συνεχίσουν υπό οποιαδήποτε έννοια, είτε διαγωνιστικά είτε ως χόμπι, αλλά η πλειοψηφία το παρατά», σημειώνει ο κ. Τσώκας.


Η σοβαρή ενασχόληση με το άθλημα απαιτεί θυσίες οι οποίες, όμως, αγκαλιάζονται από τα παιδιά που είναι αποφασιμένα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι ώρες προπόνησης, ιδιαίτερα πριν από τους αγώνες, είναι πολύωρες και καθηερινές, καθώς αγγίζουν ακόμα και τις οκτώ ώρες αν επίκειται σοβαρός αγώνας. Σε γενικές γραμμές, όπως εξηγεί ο κ. Τσώκας, οι προπονήσεις γίνονται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα καθώς και τα Σαββατοκύριακα. Οι κατηγορίες στις οποίες διαγωνίζονται οι μικροί αθλητές είναι κάτω των 13 ετών και 13-17.



Παρά το γεγονός πως η φήμη της Φλώρινας και η παράδοσή της στην ξιφασκία προκαλεί αρκετές φορές δέος στους αντιπάλους, ο ανταγωνισμός έχει ανεβεί. Σήμερα δραστηριοποιούνται περί στα 40 σωματεία πανελλαδικά και, όπως αναφέρει ο κ. Τσώκας, ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος, «οπότε το να έχεις μία παράδοση δεν σημαίνει τίποτα απολύτως αν δεν τη διατηρείς και αγωνιστικά».

Η ξιφασκία είναι, επίσης, ένα άθλημα που χαίρει εκτίμησης και από τα δύο φύλα. Μάλιστα, κατά μέσο όρο, όπως αναφέρει ο κ. Τσώκας, τα κορίτσια είναι ισάριθμα με τα αγόρια. «Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις πως άτομα όλων των φύλων αγωνίζονται μαζί και κυνηγούν έναν κοινό στόχο», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως φέτος τα αγόρια είναι λίγο περισσότερα από τα κορίτσια.

Τη δική του εμπειρία με το απαιτητικό αλλά αγαπημένο αυτό άθλημα μοιράζεται με τη Voria.gr και ο Γιώργος Σδήρος, ένας από τους έφηβους που ασχολείται πάνω από έξι χρόνια με την ξιφασκία, την οποία, μάλιστα, περιγράφει ως μία μεγάλη του αγάπη. Πώς, όμως, ξεκίνησε το ταξίδι του στο άθλημα που δύσκολα αποτελεί πρώτη σκέψη για τους νέους; Ο Γιώργος θυμάται την πρώτη του επαφή και μόνο όμορφα συναισθήματα κατακλύζουν τη μνήμη του. «Ήμουν στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού όταν μας μίλησαν στο σχολείο για την ξιφασκία και αμέσως γυρνώντας σπίτι είπα στους γονείς μου πως θέλω να το δοκιμάσω. Έτσι και έγινε», αναφέρει ο ίδιος, πρσθέτοντας πως από την πρώτη στιγμή που μπήκε στον χώρο ερωτεύτηκε το ιδιαίτερο αυτό άθλημα. «Σαν παιδάκι είχα στον νου μου μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Έκανα, βέβαια, σκι και καράτε, αλλά με κέρδισε η ξιφασκία», συμπληρώνει ο ίδιος.



Στην ξιφασκία, εξηγεί ο Γιώργος, συναντάμε τρία είδη όπλων: το ξίφος ασκήσεων, το ξίφος μονομαχίας και τη σπάθη. Ο ίδιος ασχολείται με το ξίφος μονομαχίας.

«Το σπαθί και το επίπεδο δυσκολίας είναι διαφορετικό. Τα ανώτερο που μπορεί να πάει ένας αγώνας είναι τρία λεπτά. Στο ξίφος μονομαχίας, ωστόσο, επειδή είναι πιο αργοί οι χρόνοι και πιο τεχνικοί, καλύπτονται αυτά τα λεπτά», σημειώνει ο Γιώργος ο οποίος δηλώνει έτοιμος για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα.

Για τον Γιώργο η ξιφασκία είναι μεγάλη αγάπη, και όπως αναφέρει ο ίδιος θα ήθελε με την πάροδο των χρόνων, αφότου ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα, να έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο επίπεδο να γίνει και αυτός με τη σειρά του προπονητής. Αναγνωρίζει, ωστόσο, τις προκλήσεις καθώς όπως λέει πρόκειται για μία εργασία που «δεν σου φέρνει πάντα τις χρηματικές απολαβές που επιθυμείς» αλλά σε γεμίζει καθώς ασχολείσαι με ένα άθλημα που αγαπάς και θέλεις να το εμφυσήσεις και στη νέα γενιά, τη γενιά που είναι ο ίδιος τώρα.

Πέρα από την τεχνική, την εκγύμναση, την καλή φυσική κατάσταση που απαιτεί, η ξιφασκία είναι ένα άθλημα που επιζητά κυρίως την τακτική. «Το μυαλό σου πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Να προβλέψεις την επόμενη κίνηση του αντιπάλου. Είναι ένα παιχνίδι μυαλού και αυτό το γεγονός με εξιτάρει. Ουσιαστικά είσαι εσύ και ο αντίπαλός σου. Δεν κυνηγάς χρόνο ή αποστάσεις. Είναι ένα άθλημα που έχει να κάνει με την αυτοπεποίθησή σου, με την ψυχολογία τού απέναντι, γενικότερα με τον ανθρώπινο παράγοντα», τονίζει ο Γιώργος.

Αναφορικά με τις θυσίες που απαιτούνται ο Γιώργος αναφέρει πως υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ασχολείσαι καθημερινά, επί πολλές ώρες, αλλά «για εμένα που το αγαπάω δεν είναι πρόβλημα», σημειώνει ο ίδιος.

Τέλη του Ιανουαρίου το 2022, σύμφωνα με τον κ. Τσώκο, οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ- HELEXPO πρόκειται να φιλοξενήσουν το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εφήβων Ξιφασκίας, μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, με τις ηλικίες 13-17 να προετοιμάζονται για το μοναδικό αυτό γεγονός.