Skip to main content

Στη φυλακή αρχιτέκτων μηχανικός για κομπίνα με δάνεια ύψους 4,6 εκατ. ευρώ στο όνομα Ρομά πολιτών από την ΑΤΕ Κατερίνης

Είκοσι Ρομά που κατέστησαν κατηγορούμενοι για την υπόθεση αθωώθηκαν

Στη φυλακή οδηγείται ένας αρχιτέκτων μηχανικός για κομπίνα με πάνω από 30 δάνεια συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ στο όνομα Ρομά πολιτών από την Αγροτική Τράπεζα Κατερίνης. Ο ίδιος κατηγορείται ότι από το 2006 έως το 2008 έλαβε και εκταμίευσε τα δάνεια, ως πληρεξούσιος των δανειοληπτών Ρομά, με σκοπό αυτοί να χτίσουν σπίτια, τα οποία ωστόσο δεν έγιναν ποτέ, ζημιώνοντας την τράπεζα. Κρίθηκε ένοχος για απάτη, πλαστογραφία και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών χωρίς η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Για απάτη καταδικάστηκε και μία πολιτικός μηχανικός και εξωτερική συνεργάτιδα της τράπεζας, που φέρεται να έκανε τις εκτιμήσεις ακινήτων. Η ίδια κατηγορείται ότι εμφάνιζε τα οικόπεδα υπερεκτιμημένα, αναφορικά με την πραγματική και εμπορική τους αξία. Το δικαστήριο τής επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών και αποφάσισε η έφεσή της να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα υπό τους όρους της καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένει.

Συνολικά 20 Ρομά που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την κατηγορία της απάτης, αθωώθηκαν, απόφαση που υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς.

Ο αρχιτέκτων μηχανικός κατηγορείται ότι κατάρτισε πλαστές βεβαιώσεις εργοδοτών και αποδεικτικά μισθοδοσίας για τους Ρομά που είχαν υποβάλει αιτήσεις στην τράπεζα, έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχουν πιστοληπτική ικανότητα. Στη συνέχεια φέρεται να εντόπιζε τα οικόπεδα στα οποία θα χτίζονταν οι κατοικίες κι ενώ γινόταν η μεταβίβαση, δεν προχωρούσε σε καμία εργασία. Αντίθετα, προσκόμιζε έγγραφα που έδειχναν ότι τα έργα προχωρούν κανονικά και έτσι σταδιακά εκταμιεύονταν τα δάνεια.

Είκοσι Ρομά κατηγορήθηκαν πως πήραν χρηματικά ποσά από την εκταμίευση, ωστόσο αθωώθηκαν, καθώς όπως είπαν σύσσωμοι στις απολογίες τους, το μόνο που ήθελαν ήταν «να χτίσουν ένα σπιτάκι για να βγουν τα παιδιά τους από τις παράγκες».

Ο πρώτος κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ομολογώντας πως ως πληρεξούσιος εκταμίευε τα χρήματα των δανείων και τα παρέδιδε με μετρητά στους Ρομά. Η συγκατηγορούμενή του είπε ότι ήταν και η ίδια θύμα πλεκτάνης και ότι έκανε μόνο τις εκτιμήσεις, όπως είχε οριστεί.