Skip to main content

Στη Μαδρίτη ο Στρος- Καν... Τυχαίο; Δεν νομίζω

Την Ισπανία επισκέπτεται σήμερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, δια μέσω έντονων φημών ότι η Ιβηρική χώρα θα δεχτεί πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Την Ισπανία επισκέπτεται σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος- Καν, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα το αντικείμενο των συνομιλιών.

Ωστόσο, η κίνηση του κ. Στρος Καν φουντώνει τις φήμες των τελευταίων, που αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού ενός πακέτου βοήθειας προς την Ιβηρική χώρα, ύψους 200- 250 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα συμμετάσχει το ΔΝΤ από κοινού με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, η ισπανική εφημερίδα «El Economista» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι «τεχνοκράτες της ΕΕ, του ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο χορήγησης ρευστότητας προς την Ισπανία, μία πιο ήπια φόρμουλα από το σχέδιο διάσωσης που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα».

Το παραπάνω δημοσίευμα έσπευσε να διαψεύσει τόσο η ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος της υπουργού Οικονομικών, όσο και η Κομισιόν. Παρ΄ όλα αυτά η πιθανότητες προσφυγής της Ισπανίας στο πακέτο στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται όλο και περισσότερο.

Τα σενάρια διέψευσε, αναπόφευκτα, και ο ίδιος ο Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζοντας ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψή του είναι «μία επίσκεψη εργασίας», αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς σχετικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε ότι «πηγαίνω σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκομαι στη Γαλλία, υπάρχουν φήμες για τη Γαλλία; Θα πάω αύριο στην Ιταλία. Υπάρχουν φήμες για την Ιταλία; Πριν μία εβδομάδα ήμουν στις Βρυξέλλες. Υπάχουν φήμες για το Βέλγιο;»