Skip to main content

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης - Το βράδυ η ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις κινήσεις της Άγκυρας που αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Την τουρκική παραβατικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αναμένεται να αναδείξει κατά την σημερινή ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως μεταδίδει το iefimerida.gr θα αναφερθεί στις κινήσεις της Άγκυρας που αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, καυτηριάζοντας την επιθετική στάση στην οποία δείχνει να επανέρχεται η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε: Χωρίς τον Ελπιδοφόρο η δεξίωση της ομογένειας στον πρωθυπουργό

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει στον πυρήνα τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, δεν θα περιοριστεί στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ειδική αναφορά θα υπάρχει στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως η κλιματική κρίση και την ατζέντα για μια πράσινη οικονομία.

Στο επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά στη Νέα Υόρκη

Πάντως, αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, παρότι δεν υπήρξε συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, είναι γεγονός ότι τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο των διπλωματικών κινήσεων της χώρας. Υπό την παραδοχή ότι η συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί ένδειξη ότι το ήρεμο καλοκαίρι δεν εγγυάται μια ανάλογη συνέχεια, ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε σε υψηλό επίπεδο τόνισε την υπονόμευση της σταθερότητας στην περιοχή από τα όσα πράττει η Άγκυρα.