Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη εφαρμογή για ενοικίαση διαφορετικών ηλεκτρικών οχημάτων (vid)

Μέσω της εφαρμογής eMaaS και με τη χρήση πιστωτικής κάρτας κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν, αλλά και να φορτίσουν πατίνια, ποδήλατα και αυτοκίνητα

Η πρώτη στην Ελλάδα υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες μέσα από την ίδια εφαρμογή να νοικιάσουν και να μετακινηθούν με διαφορετικού τύπου ηλεκτρικά οχήματα υλοποιείται πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του έργου eMaaS (Mobility as a Service – σ.σ. κινητικότητα ως υπηρεσία), που αφορά στην υποστήριξη του διαμοιρασμού ηλεκτρικών οχημάτων, συνενώθηκαν σε μία εφαρμογή κινητού υπηρεσίες κοινόχρηστων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων και πατινιών, καθώς επίσης υπηρεσίες στάθμευσης και φόρτισης Ι.Χ. αυτοκινήτων. Το έργο χρηματοδοτείται από τα «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπονείται από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών ΕΚΕΤΑ, το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΑΠΘ και τις εταιρείες Brainbox, ECOSUN και OTO Parking,

Η λειτουργία της εφαρμογής

Μέσω της εφαρμογής eMaaS, που είναι ήδη διαθέσιμη στο Google Play και στο App Store, οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να ενοικιάσουν και να χρησιμοποιήσουν για τη μετακίνησή τους όποιο από τα διαθέσιμα ηλεκτρικά μέσα επιθυμούν και ταυτόχρονα να δεσμεύσουν θέσεις στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπλέον, η υπηρεσία eΜaaS παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες στους τελικούς χρήστες, όπως συστάσεις δρομολόγησης και βέλτιστου συνδυασμού μέσων μετακίνησης. Και το βασικότερο, τους δίνει τη δυνατότητα να μετακινηθούν μέσα στην πόλη με έναν απλό και βιώσιμο τρόπο, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιο ηλεκτρικό μέσο, το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να σαρώσει τον κωδικό QR που βρίσκεται στο όχημα/φορτιστή και να ξεκινήσει μια νέα ενοικίαση/φόρτιση. Εναλλακτικά μπορεί να επιλέξει το όχημα/φορτιστή στον χάρτη για να κάνει κράτηση και να ξεκινήσει την ενοικίασή του. Αφού ολοκληρώσει τη διαδρομή του σε έναν από τους σταθμούς που εμφανίζονται στον χάρτη της εφαρμογής, επιλέγει «ολοκλήρωση ενοικίασης». «Μέσα από τα φίλτρα της εφαρμογής μπορεί κανείς να αναζητήσει το μέσο που επιθυμεί και να το εντοπίσει στον χάρτη. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον πατήσεις υπολογισμό δρομολογίου, να σου κάνει προτάσεις με βάση τη διαθεσιμότητα», είπε στη Voria.gr η υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ από το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Αναστασία Νικολαΐδου.

Έξι σταθμοί

Ήδη μέσα στην πόλη έχουν δημιουργηθεί έξι σταθμοί, που καλύπτουν μία ακτίνα από την Καλαμαριά έως και τον Βαρδάρη και το ΑΠΘ, εκ των οποίων οι τρεις είναι εικονικοί. «Όλα τα οχήματα κλειδώνουν γύρω από συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες, έχουμε ορίσει ένα πολύγωνο όπου δεν υπάρχει κάτι. Απλώς το GPS αναγνωρίζει ότι είναι μία θέση στην οποία μπορεί να κλειδώσει και να λήξει η ενοικίαση. Το πιο δεσμευτικό είναι ότι αυτοκίνητα πρέπει να παρκάρουν σε συγκεκριμένες θέσεις για λόγους ασφάλειας, αλλά και επειδή πρέπει να φορτίζουν. Τα ποδήλατα και τα πατίνια είναι σε περισσότερους σταθμούς, που μπορούν να αυξηθούν στην πορεία του έργου, ανάλογα με το πώς το χρησιμοποιεί ο κόσμος», εξήγησε η κ. Νικολαΐδου.

Η ίδια ανέφερε πως προς το παρόν η υπηρεσία εξυπηρετεί πιο συγκεκριμένου μήκους μετακινήσεις, γιατί δεν υπάρχουν τόσα πολλά οχήματα, ωστόσο στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί μετά την πιλοτική εφαρμογή του που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, οπότε και θα γίνει η αξιολόγησή του με βάση τα σχόλια των χρηστών. Μάλιστα, όπως είπε, στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν ακόμα και οι δημόσιες συγκοινωνίες, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Συνδρομές και εκπτώσεις για φοιτητές

Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ενώ διατίθενται και μηνιαίες συνδρομές για τους χρήστες, αλλά και μειωμένες χρεώσεις και συνδρομές για φοιτητές.

Στο πλαίσιο της έναρξης και της πρώτης γνωριμίας με την υπηρεσία, σε όσους κατεβάσουν την εφαρμογή και δημιουργήσουν λογαριασμό μέχρι τις 31/5/2023 θα πιστωθεί αυτόματα στον λογαριασμό τους το ποσό των 15€, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την ενοικίαση των κοινόχρηστων οχημάτων του συστήματος.