Skip to main content

Στη Ζάκυνθο από τις βρύσες τρέχει... πετρέλαιο - «Να τεθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ζητεί ο δήμαρχος

Με εντολή του υπουργείου Υγείας σταμάτησε η υδροδότηση της πόλης μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα

Αίτημα να κηρυχθεί η Ζάκυνθος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέθεσε ο δήμος Ζακύνθου μετά το πρόβλημα που προέκυψε με τη μόλυνση του αγωγού υδροδότησης από πετρέλαιο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Κυριακή, με εντολή του υπουργείου Υγείας σταμάτησε η υδροδότηση της πόλης μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ οι δημότες παίρνουν νερό με υδροφόρες, σύμφωνα με τις αιτήσεις που καταθέτουν στον δήμο, στο ισόγειο του Δημαρχείου που είναι ανοιχτό μέχρι τις 8 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζακύνθου, Γιώργο Στασινόπουλο, το πρόβλημα «προκλήθηκε από ένα ατύχημα που είχαμε στον δρόμο και το πετρέλαιο πήρε τον δρόμο του νερού της βροχής. Τα φρεάτια ήταν σπασμένα και από κάτω βρισκόταν σπασμένος αγωγός της ΔΕΥΑΖ. Όλο το βράδυ έβρεχε, οπότε αν είχαμε 30 λίτρα έγιναν 2.000 και γέμισαν πετρέλαιο όλα τα σπίτια».

Όπως εξήγησε το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι «σε κάθε σπίτι έχουμε μικρές δεξαμενές, οι οποίες αποθηκεύουν το νερό και το χρησιμοποιούμε και το πλαστικό τραβάει τη μυρωδιά του πετρελαίου».

«Όλα τα σχολεία τα έχουμε ελέγξει, αδειάσαμε όλους τους κεντρικούς αγωγούς, τους πλύναμε αλλά υπάρχει θέμα από τα ρολόγια μέχρι τις δεξαμενές των σπιτιών» πρόσθεσε ο κ. Στασινόπουλος.

Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΖ υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων για ρύπανση κοινόχρηστου χώρου και πρόκληση ζημίας στο δίκτυο ύδρευσης και επίσης, προχώρησε στη Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι εισροής πετρελαίου στον αγωγό ύδρευσης.

«Η υπηρεσία της ΔΕΥΑΖ θεωρεί ότι εισήλθε το πετρέλαιο από τον αγωγό ομβρίων, ο οποίος διαχέεται κάτω από τον αγωγό της ύδρευσης. Επειδή ο αγωγός της ύδρευσης είναι παλιός και έχει διαρροές από κάποια ρωγμή, μπήκε και δημιούργησε αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε αυτή τη στιγμή και γι΄αυτό διενεργούμε την ΕΔΕ. Μπορεί να υπήρξε και από αλλού, μπορεί να έγινε και κάτι που δεν το βλέπουμε. Όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα από σημείο που πιθανολογούμε και προς τα πάνω. Δεν υπάρχει πρόβλημα (εργαστηριακά) στη δεξαμενή. Το πρόβληαμ επικεντρώθηκε στο τέλος του δικτύου που σύμφωνα με τους τεχνικούς, το νερό κατέβηκε μετά άρχισε να γυρίζει. Τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η υπηρεσία από τους πολίτες ήταν από το ποτάμι προς την Αγία Τριάδα και όχι το αντίστροφο» δήλωσε χθες στη συνέντευξή τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διονύσης Τουρκάκης.