Skip to main content

Μεταμορφώνεται το πάρκο στη Μπότσαρη από τον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτο)

Σε 15 μέρες αρχίζει ο διαγωνισμός, σε έξι μήνες ο ανάδοχος και σε 18 η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων. «Μπαίνουμε στις γειτονιές», λέει ο δήμος.

Στην ανάπλαση ενός σημαντικού ελεύθερου χώρου σε μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, προχωρά ο δήμος, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του στα πάρκα γειτονιάς, εκτός της πυρίκαυστης ζώνης του κέντρου της πόλης.

Ήδη η οικονομική επιτροπή του δήμου έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του πάρκου στην περιοχή της οδού Μπότσαρη (συμβολή με την οδό Ηλέκτρας).

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς δημοτικούς χώρους για την ευρύτερη περιοχή, που πάσχει από έλλειψη πρασίνου και για ένα πάρκο, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια παραμένει χωρίς επαρκή συντήρηση και χωρίς ανανέωση, με συνέπεια οι κάτοικοι της περιοχής να το χαρακτηρίζουν «εγκαταλειμμένο».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε δεσμευτεί προεκλογικά για μια εκτεταμένη παρέμβαση στα πάρκα γειτονιάς, έξω από το κέντρο της πόλης και στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη ανάπλαση.



Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μάκης Κυριζίδης, στη Voria.gr, «μπαίνουμε σταδιακά ως διοίκηση στις γειτονιές όλης της πόλης. Το πάρκο στην Μπότσαρη με Ηλέκτρας είναι σε μια πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη περιοχή και αποτελεί σημαντικό πυρήνα της καθημερινότητας των πολιτών, που επηρεάζει αποφασιστικά την ποιότητα ζωής τους. Θυμίζει όντως εγκαταλειμμένο πάρκο και μέσα από μια πολύ καλή αρχιτεκτονική μελέτη θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ανανεωμένο ελεύθερο χώρο, με περισσότερο πράσινο, με εισαγωγή του υδάτινου στοιχείου, με σύγχρονο εξοπλισμό, που θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή».

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες αναμένεται να δημοπρατηθεί η ανάπλαση του χώρου και σε έξι μήνες να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων είναι 18 μήνες.

Ο προϋπολογισμός είναι 860.000 ευρώ, ενώ θα γίνει και προσπάθεια από την πλευρά του δήμου για να ενταχθεί η ανάπλαση στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα σχέδια του δήμου, στο πάρκο θα αποκατασταθούν τα ζητήματα καθαριότητας και ασφάλειας, ενώ θα ανανεωθεί ο κατεστραμμένος εξοπλισμός (παγκάκια κτλ.), θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του πρασίνου, θα επανασχεδιαστούν τα πεζοδρόμια, θα δημιουργηθεί ένα μικρό σιντριβάνι και μια σύγχρονη παιδική χαρά, ενώ θα τοποθετηθούν και φωτιστικά σώματα τύπου led.

Για την ανάπλαση του πάρκου έχουν γίνει κατ' επανάληψη εκκλήσεις από τους περιοίκους, τόσο για τις καταστροφές στον εξοπλισμό και την καθαριότητα, όσο και για τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης, που υποστηρίζουν ότι εμφανίζει.

Υδατοπερατά εξωτερικά δάπεδα