Skip to main content

Στην Αθήνα σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου

Το πρώτο έχει να κάνει με τις τιμές του γάλακτος που δεν επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και το δεύτερο με την πρόθεση της «Δωδώνη» να απευθυνθεί και σε παραγωγούς εκτός
Τη συνδρομή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Αποστολάκη, με την οποία και έχουν προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα στην Αθήνα, θα ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, για να δοθεί λύση σε δύο καυτά προβλήματα που απασχολούν τη μελλοντική τους βιωσιμότητα. Το πρώτο έχει να κάνει με τις χαμηλές τιμές του γάλακτος που δεν επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα και το δεύτερο με την πρόθεση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» να απευθυνθεί και σε παραγωγούς εκτός περιοχής Ηπείρου, προκειμένου να εισκομίσει α’ ύλη για την παραγωγή των προϊόντων της.

Αμφότερα αποτελούν «αιτία πολέμου» για τους κτηνοτρόφους, παρά το γεγονός ότι η «Δωδώνη» ειδικά για την προοπτική απόκτησης γάλακτος από άλλη περιοχή έχει διαβεβαιώσει πως «η εταιρεία προβαίνει σε αυτού τους είδους τις βοηθητικές ενέργειες μόνο αφού πάντα καλύπτει απόλυτα την εισκόμιση όλου του προσφερόμενους γάλακτος από την περιοχή της Ηπείρου, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων». Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, κινείται και η πολιτική του Δ. Σ. της γαλακτοβιομηχανίας για την προώθηση προγράμματος ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησής της.

Τεταμένες, εξάλλου, παραμένουν οι σχέσεις των δύο πλευρών και για το θέμα των τιμών που δίδονται για την πρώτη ύλη, αν και η Δωδώνη μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναινέσει σε μια μικρή αύξηση έως 5 λεπτών ανά κιλό, ικανοποιώντας το αίτημα των γαλακτοπαραγωγών. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίοι είχαν απειλήσει πως δεν επρόκειτο να παραδίδουν γάλα από την 1η Οκτώβρη αν δεν έπαιρναν αύξηση, αλλά τελικά αποφάσισαν να αφήσουν ένα περιθώριο στη γαλακτοβιομηχανία και θα επανεξετάσουν τη στάση τους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.