Skip to main content

Στην κατάψυξη η Βόρεια Ελλάδα - Πού χρειάζονται αλυσίδες λόγω παγετού

Στη Δυτική Μακεδονία τα σοβαρότερα προβλήματα - Σταμάτησε η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη - Θερμοκρασίες κατάψυξης και θυελλώδεις άνεμοι

Στην κατάψυξη ξύπνησε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου η Βόρεια Ελλάδα με τον υδράργυρο να δείχνει κάτω από το 0 στις περισσότερες περιοχές. 
Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν νωρίς το πρωί στο Μέτσοβο -7ᴼC, στη Φλώρινα και στο Νεστόριο Καστοριάς -5°C, στα Γρεβενά -3ᴼC, στην Αλεξανδρούπολη και στη Δράμα το θερμόμετρο έδειχνε 0°C και ενώ στη Θεσσαλονίκη -2ᴼC και δεν αναμένεται να ξεπεράσει στη διάρκεια της ημέρας τους 8°C. 
Στα ορεινά του νομού προβλέπονται ασθενείς χιονοπτώσεις και χιονόνερο, αλλά μέχρι το μέχρι το μεσημέρι, οπότε και σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν. 

Ο παγετός δυσκολεύει την κίνηση των οχημάτων και από το Σάββατο ισχύουν απαγορεύσεις της κυκλοφορίας και σε μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου στης Μακεδονίας η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. 
Από το απόγευμα του Σαββάτου έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου, στην  Επαρχιακή οδό Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, στην Επαρχιακή οδό Ξηροχωρίου – Προχώματος, στο τμήμα από τη διασταύρωση Βαθυλάκκου – Αγιονερίου έως τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Ξηροχωρίου, Δήμου Χαλκηδόνος.

Image

 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρους άνω του 1,5 τόνου, καθώς και όλων των λεωφορείων, επί της Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, από το ύψος του Κόμβου Κ-13 (Νοσοκομείο Αγ. Παύλος) έως το ύψος του Κόμβου Λαχαναγοράς, όπως και η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος που δεν είναι εφοδιασμένο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξαιρούμενων των οχημάτων τα οποία φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), εκείνα που φέρουν ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό Μ+S. 
Ακόμη απαγορεύεται η κυκλοφορία  παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Νομός Θεσσαλονίκης). 

Σε περιοχές των Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και της Φλώρινας, η κίνηση διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή με ειδικού τύπου ελαστικά, ενώ σε ορισμένα σημεία από την 20.15΄ ώρα του Σαββάτου (20-01-2024) ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων. Παράλληλα, ισχύει υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), για το σύνολο των οδικών δικτύων των Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Image

 


Η Τροχαία απαγορεύει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. 
 

Υποχρεωτικός είναι ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εκτός των οχημάτων που φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), σε Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, στην Ημαθία και συγκεκριμένα στην Εγνατία Οδό και στο οδικό δίκτυο των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καθώς και στο οδικό δίκτυο των Δήμων Πολυγύρου και Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, ενώ σε ορισμένα σημεία απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους φορτηγού οχήματος με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων.

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή

Χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις και στα νοτιοανατολικά καταιγίδες αναμένονται την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, με επιπλέον πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους. 

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Μετά το πρωί τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά της Ηπείρου, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στην Ανατολική Κρήτη και στα Νότια Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα Δωδεκάνησα και στην Ανατολική Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες όμως σταδιακά από το μεσημέρι θα ελαττωθούν.

Image

 

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται βελτίωση των καιρικών φαινομένων ως το μεσημέρι, άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία που θα ξεκινήσει από -3, αλλά δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -9 έως 2 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη -3 έως 9, στη Θεσσαλία από -1 έως 7, στην Ήπειρο από -1 έως 10, στη Στερεά από 1 έως 10, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 3 έως 8, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 13, στις Κυκλάδες από 8 έως 12, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 18 και στην Κρήτη από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.
 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ. Μόνο στην περιοχή των Νοτίων Δωδεκανήσων οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές έως ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ.