Skip to main content

Στην κυκλοφορία και το παράπλευρο οδικό δίκτυο του ανισόπεδου κόμβου Κ16 στη δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης (φωτο)

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια βρέθηκαν στο άνοιγμα του νέου παράπλευρου οδικού δικτύου

Τον ανισόπεδο κόμβο Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όπου παραδόθηκε στην κυκλοφορία και το παράπλευρο οδικό δίκτυο, το οποίο ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια, παραβρέθηκε στο άνοιγμα του νέου παράπλευρου οδικού δικτύου, το οποίο συμπληρώνει πλέον τον ανισόπεδο κόμβο και αποκαθιστά όλες τις οδικές συνδέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.

«Όταν παραδώσαμε πλήρως λειτουργικό τον ανισόπεδο κόμβο Κ16 στη συμβολή του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης – Αθηνών, του άξονα ΠΑΘΕ, όπως τον ονομάζουμε, και της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, είχα ανακοινώσει ότι πρόκειται όχι απλώς για το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο που έγινε τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη, αλλά για ένα πρωτίστως αναπτυξιακό έργο. Κι αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. Όλα τα χρόνια που λειτουργεί ο ανισόπεδος κόμβος πλέον τα οφέλη του για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας είναι θεαματικά. Όπως και τα οφέλη για τις χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όλης της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, για τον οδικό τουρισμό, για την ασφάλεια και την ποιότητα των μετακινήσεων από και προς το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, για την εξυπηρέτηση του Λιμανιού της πόλης, της ΒΙΠΕ, των άλλων παραγωγικών μονάδων εκτός ΒΙΠΕ, του πολεοδομικού συγκροτήματος και του Δήμου Δέλτα. Σε έναν τόπο με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, όπως είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κόμβος αυτός ήταν ευλογία. Ο Κ16 είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανισόπεδους κόμβους της χώρας και πιθανότατα με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο. Εμείς λάβαμε την απόφαση αυτό το σπουδαίο έργο να το αναβαθμίσουμε περαιτέρω. Λύνοντας έτσι τα προβλήματα συνδεσιμότητας και επικοινωνίας όλων των περιοχών, που εξυπηρετούνται από το παράπλευρο οδικό δίκτυο. Λύνοντας όμως και το πρόβλημα της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την περιφερειακή οδό και με τον άξονα ΠΑΘΕ, καθώς εκκρεμούσε και εκκρεμεί ακόμα η κατασκευή της σύνδεσης του έκτου προβλήτα του λιμανιού με τους συγκεκριμένους άξονες, έργο που δεν είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Κ16 είναι η νέα πύλη του λιμανιού, της περιφερειακής οδού και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Με πόρους της Περιφέρειας κατασκευάσαμε ένα σύνολο έργων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο και σήμερα το παραδίδουμε σε χρήση στους συμπολίτες μας. Μάλιστα, περιλάβαμε και σειρά εργασιών, οι οποίες δεν προβλεπόταν αρχικά, για παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες ώστε το αποτύπωμά μας στην περιοχή να είναι ολοκληρωμένο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της οδού Πόντου, που εξυπηρετεί τη λεγόμενη βαριά κυκλοφορία, την οποία αποκαταστήσαμε και αναβαθμίσαμε σε όλο το μήκος της. Το σύνολο του έργου είναι εντυπωσιακό και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, ώστε η διοίκησή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αφήσει στους πολίτες μια αναπτυξιακή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Να ευχαριστήσω τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποίησαν ένα έργο, με την κυκλοφορία να είναι συνεχούς ροής, χωρίς να επηρεάσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, του λιμανιού και όλης της Θεσσαλονίκης. Ένα έργο – σφραγίδα της διοίκησής μας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σήμερα από τον ανισόπεδο κόμβο Κ16 και το παράπλευρο οδικό δίκτυο εξυπηρετούνται όλες οι κινήσεις και συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με την περιφερειακή οδό, με το Καλοχώρι, με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Μπίλλιας, «ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ταυτόχρονα με τον Κ16 να λειτουργήσει και η οδική σύνδεση του έκτου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ. Έργο της 'Εγνατία Οδός ΑΕ', που όμως καθυστέρησε σημαντικά και ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλάβαμε την πρωτοβουλία να σχεδιάσουμε έναν κυκλικό κόμβο στη συμβολή της περιφερειακής οδού με την οδό Πόντου, ο οποίος υπερβαίνοντας τον αρχικό σχεδιασμό κλήθηκε απρόσμενα να παραλάβει όλο το βάρος του κυκλοφοριακού φόρτου από και προς το λιμάνι. Και σήμερα, το έργο που υλοποιήσαμε δίνει διέξοδο στο πρόβλημα της αδυναμίας σύνδεσης του ΟΛΘ με τους εθνικούς οδικούς άξονες, δηλαδή την περιφερειακή οδό και τον ΠΑΘΕ. Έτσι ο Κ16 παραλαμβάνει ουσιαστικά το σύνολο της οδικής διασύνδεσης και της εμπορικής διακίνησης προϊόντων του λιμανιού, της Λαχαναγοράς, της ΒΙΠΕ τόσο του Καλοχωρίου, όσο και πέριξ της οδού Πόντου. Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι με την εκτέλεση των έργων οδοποιίας, υλοποιήσαμε και μια ευρεία παρέμβαση διευθέτησης και διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, ανοίγοντας μια μεγάλη τάφρο απομάκρυνσής τους, για να θωρακίσουμε από ενδεχόμενο πλημμυρών τόσο τους οδικούς άξονες, όσο και τις παρόδιες εγκαταστάσεις. Όλοι θυμούνται ότι η περιοχή της Λαχαναγοράς πλημμύριζε σε κάθε έντονη βροχόπτωση. Πλέον με τις παρεμβάσεις μας στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, στη Συμμαχική οδό, στην οδό Πόντου, στη γέφυρα, στους δύο νέους κυκλικούς κόμβους σε Πόντου και Σοφοκλή Βενιζέλου, δημιουργούμε μια νέα εποχή σύγχρονων συνδέσεων και εξυπηρετήσεων για όλη τη Θεσσαλονίκη, όλη τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, ολόκληρη τη χώρα. Πλέον όλη η διαμπερής κυκλοφορία της ευρύτερης περιοχής διαμοιράζεται σε αυτό το σημείο και διανέμεται, αντιμετωπίζοντας έτσι δραστικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο βεβαρημένο οδικό δίκτυο και περιορίζοντας τους χρόνους των μετακινήσεων. Τα μεγάλα φορτηγά απεγκλωβίζονται πια ταχύτερα και εκτρέπονται προς τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, χωρίς να επηρεάζουν την κίνηση σε δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ η οδική ασφάλεια βελτιώθηκε αποφασιστικά».

Δείτε φωτογραφίες: