Skip to main content

Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα πρόκειται να μεταβεί την Δευτέρα στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη. Λίγο μετά την άφιξή του, πρόκειται να συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και στο τέλος των διαβουλεύσεων θα παρατεθεί επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας (δηλαδή για επίσκεψη του ανωτάτου θεσμικού εκπροσώπου χώρας που ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ) η οποία πραγματοποιείται είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Τρίτη, ο Ματαρέλα θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Ο Ιταλός Πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί το παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με εμφανέστατες τις «πληγές» της τουρκικής εισβολής, ενώ θα έχει και συνάντηση με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, γεγονός που στην Ιταλία υπογραμμίζεται με ιδιαίτερη έμφαση.

Όπως γράφουν τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων, στην συνάντηση των δυο Προέδρων, ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι το μεταναστευτικό, δεδομένης της μεγάλης πίεσης που δέχονται τόσο η Κύπρος, όσο και η Ιταλία, και της κοινής θέσης των δυο χωρών, υπέρ μιας όλο και ουσιαστικότερης ευρωπαϊκής, απτής αλληλεγγύης. Σημαντικό αντικείμενο συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει και το ενεργειακό, με εκτενή αναφορά στην σημαντική δραστηριοποίηση, στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Eni.

Το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται τρεις μόλις μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη του κυρίου Χριστοδουλίδη στην Ιταλία και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτελεί απόδειξη της εκατέρωθεν επιθυμίας για ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα μεταβεί επίσης στην Πάφο, ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου Χριστοδουλίδη, όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Οικίας του Διονύσου, με πολύτιμα ρωμαϊκά μωσαϊκά. Στο λιμάνι της Λεμεσού, δε, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Ιταλικού Ναυτικού, Ενρίκο Κρεντεντίνο, θα επισκεφθεί την φρεγάτα «Carlo Bergamini», η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασφαλής Μεσόγειος».

O Πρόεδρος Ματαρέλα, τέλος, θα έχει συνάντηση με τους Ιταλούς που ζουν μόνιμα στην Κύπρο και πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.