Skip to main content

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Με ευρεία πλειοψηφία, ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής το νομοσχέδιο

Ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους των εκλογέων εξωτερικού. Μετά από δύο συνεδριάσεις αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.

Με ευρεία πλειοψηφία, ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατέθεσε δική του τροπολογία όπου προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων προκειμένου να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού τους δικούς τους εκπροσώπους.

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από δύο άρθρα τα οποία προτείνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους τα παρακάτω κριτήρια:

– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.