Skip to main content

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το deal μεταξύ Alfa Wood και Σέλμαν

Ενα από τα μεγαλύτερα deal στο χώρο της επεξεργασίας ξύλου της Ελλάδας εκτυλίσσεται μεταξύ Σέλμαν και Alfa Wood σύμφωνα με πληροφορίες της voria.gr
Στην τελική ευθεία  εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την  εξαγορά της ΣΕΛΜΑΝ από τoν όμιλο της Alfa Wood, σύμφωνα με εξακριβωμένες  πληροφορίες της Voria.gr.
Η πλευρά της Alfa Wood  θεωρεί ότι είναι θέμα ημερών, η οριστικοποίηση του deal. Aλλά δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν μετά τις εκλογές, αν και ο αρχικός στόχος ήταν το deal να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες. Σκληρές διαβουλεύσεις γίνονται σχετικά με την τελική τιμή πώλησης της μετοχής και αυτό είναι το επίμαχο σημείο των διαπραγματεύσεων . Ωστόσο η Alfa Wood εδώ και χρόνια «φλερτάρει» διακριτικά τη ΣΕΛΜΑΝ. Η κορυφαία βιομηχανία ξύλου της χώρας, η Σέλμαν δημιουργήθηκε το 1962 από τον κ. Παναγιώτη Ηλιάδη και δεν έχει διάδοχη κατάσταση, ενώ έχει επηρεαστεί από την αρνητική διεθνή συγκυρία, καθώς  το α’ εξάμηνο του 2009 παρουσίασε ζημίες 11,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ.
Η Σέλμαν βέβαια από την πλευρά της σε πρόσφατη ανακοίνωσή της παραδέχεται ότι κατά καιρούς έχει προτάσεις από διάφορους επενδυτές, οι οποίες όμως δεν έχουν τελεσφορήσει.

Η Alfa Wood,πέραν των άλλων ωφελειών,  που θα αποκομίσει από τη στρατηγική αυτή κίνηση, θέλει   τη ΣΕΛΜΑΝ ως «όχημα» για την είσοδο της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και γιατί θα μεγεθύνει τη δραστηριότητα της και θα ελέγχει σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά ξύλου. Σε περίπτωση που διακοπεί άδοξα αυτό το επιχειρηματικό «ειδύλλιο», η Alfa Wood προετοιμάζει ήδη τις διαδικασίες  για είσοδό της στο Χρηματιστήριο. Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ήδη, καθώς  ολοκληρώνεται η συγχώνευση της με την θυγατρκή της, Alfa Wood Πίνδος, τη μοναδική εταιρία που παράγει στην Ελλάδα MDF. Όταν οι συνθήκες βελτιωθούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, τότε θα κάνει τη σχετική αίτηση εισαγωγής.
Ο όμιλος  Αlfa Wood με έδρα τον Τύρναβο, πέρα από την Alfa Wood Πίνδος, που βρίσκεται στα Γρεβεννά  και  θα απορροφηθεί από τη μητρική εταιρία, έχει συμμετοχή στις εταιρίες Alfa Wood Bulgaria στη Βάρνα, Alfa Wood Νευροκόπι AEBE και Ξυλοτεχνική Ηπείρου. Πρόσφατα μάλιστα ο όμιλος Alfa Wood, απέκτησε  το brand name της εταιρίας Μadel Profil, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

O όμιλος Alfa Wood,  έχει σε εξέλιξη επένδυση 20εκατ. ευρώ για λογαριασμό της θυγατρικής του, Alfa Wood Νευροκόπι AEBE, που  αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στερεού βιοκαυσίμου, pellets ξύλου και παραγωγής ξυλοτεμαχιδίων-wood garden chips,  που υλοποιείται στο Νευροκόπι και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Alfa Wood το 2008 ανήλθε σε  47,385 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση  κατά 1,7% σε σχέση με το 2007. Ο κύκλος εργασιών το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 21,317εκατ. ευρώ , ενώ για το σύνολο του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι  θα προσεγγίσουν τα 43,875 εκατ. ευρώ.