Skip to main content

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για το μόνιμο μηχανισμό

Πού επικεντρώνεται η προσπάθεια και ο στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Στην τελική ευθεία για την διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών μπαίνουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Ήδη, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, για τις 15 και 16 Δεκεμβρίου,, που πραγματοποιείται η Σύνοδος και ο κ.Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς τις συζητήσεις δίνει έναν αγώνα οπισθοφυλακής για να διασφαλίσει όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη για τη χώρα. Στο πλαίσιο του δυνατού, πάντα, που βέβαια, υπό τις παρούσες συνθήκες, προσεγγίζει το αδύνατο.

Ο κ.Παπαδήμος έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 24 ώρα αρκετά ταξίδια - αστραπή στη Φραγκφούρτη, όπου διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις λόγω της προηγούμενης θητείας του στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προετοιμάζει σύντομα, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, το κρισιμότερο ταξίδι όλων, αυτό στο Βερολίνο. Το κρίσιμο σημείο το οποίο διαπραγματεύεται ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι αυτό που έχει να κάνει με τον ποσοστό της πλειοψηφίας των ομολογιούχων μιας χώρας, που θα αποφασίζει το haircut των τίτλων της.

Όπως έχει ήδη γράψει η Voria.gr, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να ορισθεί όσο το δυνατόν υψηλότερα ώστε να καθίσταται όσο το το δυνατόν δυσκολότερη και η σχετική απόφαση. Μένει να φανεί τι ακριβώς θα πετύχει στο τέλος αυτής της προσπάθειας, που πολλοί τη θεωρούν εξαρχής καταδικασμένη.