Skip to main content

Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία στα Ίμια για τη μαύρη επέτειο

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός τους είναι να εμποδίσουν τυχόν κατάθεση στεφάνων που ίσως επιχειρήσει η ελληνική πλευρά.

Σκηνικό έντασης έχει στηθεί από χθες το απόγευμα στα Ίμια, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη μαύρη επέτειο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικά δίκτυα της Τουρκίας, όπως η Hurriyet, το CNN Turk, η Milliyet και η Sabah, στα Ιμια εστάλησαν τρία πολεμικά πλοία και μια τουρκική ακταιωρός προκειμένου να περιπολούν τη μικρή νήσο και να αποτρέψουν «ελληνικές προκλήσεις».

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός τους είναι να εμποδίσουν τυχόν κατάθεση στεφάνων που ίσως επιχειρήσει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, «κάθε χρόνο από το 1996, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να καταθέσει στεφάνι στην περιοχή, στην μνήμη των τριών αξιωματικών που σκοτώθηκαν όταν έπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996. Φέτος οι Έλληνες στρατιώτες δεν θα μπορέσουν να πλησιάσουν την περιοχή. Ο τουρκικός στρατός, που έχει λάβει εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας, έχει αποκλείσει την περιοχή».

Η νέα πρόκληση έρχεται  λίγο μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε προς την Τουρκία ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. «Ο εθνικός μας εναέριος χώρος, τα χερσαία σύνορα και θαλάσσιος χώρος προστατεύονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και αυτό το έχουμε αποδείξει. Όποιος αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα λάβει άμεσα συντριπτική απάντηση» είπε ο κ. Αποστολάκης για να προσθέσει στην συνέχεια πως: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση».