Skip to main content

Στήριξη Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

«Η Ελλάδα θέλει να λειτουργεί ως πύλη εισόδου της Σερβίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονικη με τον Σέρβο ομόλογό του.
Με τον Σέρβο ομόλογό του συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου και επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των δύο υπουργείων.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το γεύμα εργασίας ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η Ελλάδα θέλει να λειτουργεί ως «πύλη» εισόδου της Σερβίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Επανέλαβε ότι η χώρα μας στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Σερβίας, καθώς και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Θέλουμε μια Σερβία, η οποία να επανέλθει στον παλαιό της ρόλο και να βοηθήσει, ώστε να υπάρχει σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και έχει αυτή την βούληση και αυτή την ικανότητα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.


Σε ερώτηση για το Κόσοβο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα στο Κόσοβο γιατί θέλει να συμβάλει και με τη στρατιωτική της παρουσία στη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι  θα βρεθεί, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μια λύση, που θα είναι ευρύτερα αποδεκτή και πάντως αποδεκτή και από τη Σερβία.

Από την πλευρά του ο Σέρβος υπουργός Άμυνας κ. Σουτάνοβατς εξήρε την «καθαρή θέση, θέση αρχών» της Ελλάδας «για το μεγαλύτερο και το κυριότερο θέμα που απασχολεί τη Σερβία αυτή την περίοδο, το θέμα του Κοσόβου». «Είχαμε και ακόμη έχουμε μια δύσκολη περίοδο» τόνισε ο κ. Σουτάνοβατς και εξέφρασε την εκτίμηση του για τη βοήθεια όλων των πλευρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, στο «να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο στο Κόσοβο και τη Σερβία, αλλά σε όλη την περιοχή, κάτι στο οποίο πραγματικά πιστεύουμε».

Ανέφερε επίσης, ότι σε επίπεδο εκπαιδευτικών στρατιωτικών ανταλλαγών «πολλοί αξιωματικοί έχουν τελειώσει την εκπαίδευση τους στη Ελλάδα» και απηύθυνε πρόσκληση και προς την ελληνική πλευρά για να υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία.