Skip to main content

Στις 25 Νοεμβρίου η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο με 77 ψήφους νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου, πιθανότατα στις 25 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, στον καθεδρικό ναό της Του Θεού Σοφίας.

Ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο με 77 ψήφους νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ήταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Ο κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα. Μετά την εκλογή του, δέχτηκε τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η καθυστέρηση στην ενθρόνισή του, οφείλεται στη γραφειοκρατική διαδικασία. Η εκλογή του πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Η Εκκλησία της Ελλάδας, με εμπιστοσύνη κοίταξε το πρόσωπό του και τον εξέλεξε γιατί ήταν ότι καλύτερο είχαμε. Είναι ένας νέος κρίκος, στην αλυσίδα των επισκόπων. Είναι τιμή και ευλογία ένας τέτοιος άνθρωπος με διοικητική εμπειρία να υπηρετήσει το λαό του», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ Πρακτορείο FM 104,9” , ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυροπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος αυτήν την περίοδο εκτελεί χρέη αναπλήρωσης του αποχωρήσαντος Άνθιμου αν και τοποτηρητής της μητρόπoλης Θεσσαλονίκης είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με τον σεβασμιότατο Βαρνάβα, ο νέος μητροπολίτης «είναι ταπεινός, με γνώση και με αυταπάρνηση θα υπηρετήσει τα νέα του καθήκοντα». Και προσθέτει, πως «τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ο Φιλόθεος είναι μια ανθοδέσμη αρετών που τυλίγουν το πρόσωπό του». Επισήμανε ακόμη πως η νεότητά του θα συμβάλει καθοριστικά στην διακονία του.

Ο μητροπολίτης κ. Βαρνάβας όλο αυτό το διάστημα έχει άμεση επαφή με τον επίσκοπο. «Συζητούμε για τη διαδικασία, για την οργάνωση της τελετής. Θεωρώ ότι με τη διακονία του θα σφραγίσει τη ζωή της πόλης. Ο νέος επίσκοπος με νου, αγάπη και διάθεση θα αναστήσει τη δημιουργική ένωσης της εκκλησίας με την κοινωνία. Η ενθρόνισή του είναι ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό αλλά και κοινωνικό γεγονός γιατί η εκκλησία στηρίζεται στην κοινωνία».

Στο μεταξύ, την 26η Οκτωβρίου, στην επίσημη πανηγυρική δοξολογία στη Θεσσαλονίκη θα χοροστατήσει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο οποίος είναι και τοποτηρητής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση Άνθιμου.