Skip to main content

Στις αγορές επιτυχώς η Αργεντινή μετά από 9 χρόνια

Η Αργεντινή αποπειράθηκε σήμερα επιτυχώς να επανέλθει, πρώτη φορά από το 2001, στις χρηματαγορές για δανεισμό, πετυχαίνοντας κάλυψη σε ποσοστό 66% στην προσφορά κρατικών τίτλων της.
Η Αργεντινή αποπειράθηκε σήμερα επιτυχώς να επανέλθει, πρώτη φορά από το 2001, στις χρηματαγορές για δανεισμό, πετυχαίνοντας ανταπόκριση (κάλυψη) σε ποσοστό 66% στην προσφορά κρατικών τίτλων της, όπως ανακοίνωσε στο Μπουένος Αϊρες ο υπουργός Οικονομίας, Αμάντο Μπουντού.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό της κάλυψης στην πώληση κρατικών τίτλων τον ικανοποιεί απολύτως».

Με τη σημερινή κίνηση, το Μπουένος Αϊρες πετυχαίνει στην πράξη την αναδιαπραγμάτευση του 92,4% του κρατικού χρέους του, σε εκκρεμότητα, που είχε έως το 2001. Προηγήθηκε περιοδεία των συνεργατών του κ. Μπουντού σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, αλλά και Γερμανία.

Η Αργεντινή είχε κάνει ακόμα μία παρόμοια προσπάθεια, τον Ιούνιο 2005, όμως είχε αποτύχει πλήρως. Η προσπάθεια είχε γίνει επί προεδρίας του Νέστορα Κίρχνερ, από το 2003 έως το 2007 στην προεδρία.

Τότε, πάντως, το Μπουένος Αϊρες δεν ζητούσε καν να αγοραστεί το 100% των προσφερόμενων προς πώληση κρατικών τίτλων, αλλά ποσοστό τους 76,15%, αξίας, τότε, 81,8 δισ.δολαρίων ΗΠΑ.

Όμως, η απόπειρα απέτυχε, επειδή υπονομεύθηκε από τους κατόχους του ποσοστού 23,85% της αξίας αυτών των τίτλων (του υπολοίπου).