Skip to main content

Στις αρχές καλοκαιριού η σύμβαση για το νέο σχολείο που θα στεγάσει το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά

Λύση στο πρόβλημα 600 μαθητών, των οικογενειών τους και εκπαιδευτικών, μέσα από το ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία - Έρχεται νέα πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ και για επιπλέον νέα σχολεία

Στις αρχές του καλοκαιριού υπολογίζεται ότι θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά, που θα γίνει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες και να δοθεί λύση σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Το κτήριο που στέγαζε το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω ζητημάτων στατικής επάρκειας κι έτσι από το 2021 το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά δεν λειτουργεί και οι μισοί από τους περίπου 600 μαθητές φιλοξενούνται σε Kibo, ενώ οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να μετακινούνται σε σχολείο στην κοινότητα Κολχικού.

Το θέμα έχει εγείρει θύελλα διαμαρτυριών από τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ενώ αποτέλεσε και προτεραιότητα της νέας δημάρχου, Νίκης Ανδρεάδου, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες και να αρχίσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του σχολείου ή εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για την ανέγερση νέου. Τελικά προκρίθηκε η δεύτερη λύση.

Το θέμα έφερε στην πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΣΥΝ-εργασία», Βασίλης Ρόκος.

Απαντώντας για λογαριασμό της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι ο διαγωνισμός για το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά ξεκίνησε από το 2021 και πλέον είναι στην τελική φάση του. «Ενημερωθήκαμε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα αποσταλεί η σύμβαση από τις 'Κτιριακές Υποδομές ΑΕ' στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εκτιμάται ότι η υπογραφή της θα γίνει στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να αρχίσουν και οι εργασίες», τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Το σχολείο είναι ενταγμένο στη λίστα με τις 17 πρότυπες σχολικές μονάδες που θα κατασκευαστούν στην Κεντρική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αναθέτουσα αρχή είναι η «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Τα 16 από αυτά τα σχολεία αφορούν σε οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε εμπλοκή με το συγκεκριμένο έργο, όμως, όπως είπε η κ. Πατουλίδου ζητήθηκε η ενημέρωση από τους αρμόδιους, διότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά σε εκατοντάδες μαθητές του Λαγκαδά. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο ανάδοχος θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη συντήρηση και τη λειτουργία των 17 σχολικών μονάδων συνολικά, με τον προϋπολογισμό τους να ανέρχεται στα 159,21 εκ. ευρώ.

Επίσης, η κ. Πατουλίδου ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτήσει και νέα σχολεία. Μέσα στον Μάρτιο θα εκδοθεί η σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης σχολικών μονάδων, τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τους δήμους.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν σε διαπιστωμένες ανάγκες, ανάμεσα στις οποίες η αντιμετώπιση προβλημάτων στατικής επάρκειας σχολείων, με την κατασκευή νέων κτηρίων. «Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον δήμο Λαγκαδά ή στους υπόλοιπους δήμους να στοιχειοθετήσουν φάκελο, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να χρηματοδοτηθούν», σημείωσε.

Από την πλευρά της η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, τονίζει ότι η διοίκηση του δήμου έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να χαράξουν τους δρόμους, όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, αλλά και να χαράξουν έναν επιπλέον δρόμο, ώστε να αποκτήσουν ασφαλή πρόσβαση και οι μαθητές του Λυκείου, που βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο με το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά.

Η κ. Ανδρεάδου δήλωσε ότι «το πρώτο βήμα για την ανέγερση του νέου κτηρίου που θα στεγάσει το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά έγινε τον προηγούμενο Αύγουστο με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δημοτικής έκτασης στην «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Παραχωρήθηκε στην εταιρία έκταση 5.696,73 τ.μ., ακριβώς γι' αυτό το σκοπό, την ανέγερση του νέου σχολείου. Εμείς βάλαμε ως νέα διοίκηση του δήμου το θέμα σε προτεραιότητα, όπως και συνολικά τα ζητήματα σχολικής στέγης, διότι κληρονομήσαμε μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις. Δώσαμε μάχη για να επισπευστούν οι διαδικασίες ανέγερσης νέας σχολικής μονάδας, μέσω ΣΔΙΤ, όπως είναι εγκεκριμένο για το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά. Ταυτόχρονα όμως αναζητούμε χρηματοδότηση για να εντάξουμε και το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, που επίσης αποτελεί προτεραιότητά μας».