Skip to main content

Στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πρωτοχρονιά ο Βραζιλιάνος πρόεδρος

Η ζωή του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα έγινε ταινία. Την Πρωτοχρονιά η πρεμιέρα.
Η ζωή του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα έγινε ταινία. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον έχει χαρακτηρίσει «σταρ του πλανήτη» και μάλλον δεν έχει άδικο.

«Lula, o filho do Brasil. (Λούλα, ο γιος της Βραζιλίας)» είναι ο τίτλος της και κάνει πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά του 2010.

Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Φάμπιο Μπαρέτο, του οποίου η ταινία «El cuarteto» ήταν υποψήφια για Όσκαρ το 1996. Το σενάριο έχει γράψει η Ντενίς Παρανά, παλαιά συνεργάτιδα του προέδρου.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα σε 400 αίθουσες της Βραζιλίας, αλλά και σε υπαίθριες οθόνες, για τους λιγότερο προνομιούχους. Προβλέπεται μάλιστα ιδιαίτερα χαμηλό εισιτήριο, ώστε κανείς να μην αποκλειστεί.

H ταινία αφηγείται τη ζωή του προέδρου και τα δύσκολα παιδιά του χρόνια, όταν πάνω σε ένα κάρο ταξίδεψε με τη μητέρα και τα αδέλφια του μέχρι το Σάο Πάολο.

Εκεί έκανε όλες σχεδόν τις δουλειές, τελείωσε μια σχολή μηχανικού για να εργαστεί σε εργοστάσια, να αναμιχθεί ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα και τελικά να δημιουργήσει το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) με το οποίο κέρδισε την προεδρία το 2002 και το 2006.

Πάντως, η Αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί την ταινία ως όχημα, αφού το 2010 οι Βραζιλιάνοι προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου.

Στις εκλογές αυτές, ο Λούλα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την υπουργό του (και πρώην αντάρτισσα) Ντίλμα Γιουσέφ.