Skip to main content

Στις… ράγες η μελέτη για Τραμ στα Ιωάννινα

Αύριο, με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την έναρξη της διαδικασίας, αναμένεται το «άνοιγμα» των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, με σκοπό να γίνει η αξιολόγησή τους από την τοπική διαχειριστική αρχ
Στις… ράγες βάζει η περιφέρεια Ηπείρου την εκπόνηση ειδικής μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, ώστε να διερευνήσει τις δυνατότητες κατασκευής γραμμής τραμ στα Ιωάννινα, αναβιώνοντας, ουσιαστικά, μια παλαιότερη πρόταση της «Τραμ ΑΕ», από τον Οκτώβριο του 2008, η οποία, ωστόσο, είχε… εκτροχιαστεί για αδιευκρίνιστους λόγους.

Το σχέδιο επανήλθε στο προσκήνιο στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η περιφέρεια «έβγαλε στον αέρα» πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία λειτούργησε σαν μαγνήτης για πληθώρα ειδικευμένων εταιριών, που έσπευσαν να καταθέσουν το φάκελό τους στις 22 του ίδιου μήνα.

Έκτοτε το νερό κύλησε στο αυλάκι και, αύριο, με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την έναρξη της διαδικασίας, αναμένεται το «άνοιγμα» των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, με σκοπό να πραγματοποιηθεί η αξιολόγησή τους από την τοπική διαχειριστική αρχή.

Από τα αποτελέσματα της εν λόγω επιστημονικής εργασίας, άλλωστε, θα εξαρτηθεί το αν και κατά πόσο ένα μέσο σταθερής τροχιάς, όπως είναι το τραμ, είναι βιώσιμο ή όχι στην περιοχή. Αυτό, ωστόσο, δεν πρόκειται να γίνει γνωστό πριν παρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος. Όσο, δηλαδή, είναι το χρονικό περιθώριο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της μελέτης. Σε περίπτωση, βέβαια, κατά την οποία οι μελετητές αποφανθούν θετικά, δεν λύνονται αυτομάτως όλα τα προβλήματα. Το «βουνό» που θα πρέπει να υπερκεράσει το Τραμ των Ιωαννίνων, αμέσως μετά, θα έχει να κάνει με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ για την κατασκευή της απαιτούμενης γραμμής.

Η υπόθεση του Τραμ μπορεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον των πολιτών του νομού, όμως δεν είναι το μοναδικό σημαντικό σχέδιο για τα Ιωάννινα. Στην ίδια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η περιφέρεια Ηπείρου έχει περιλάβει και άλλες 12 μελέτες, οι οποίες σχετίζονται με ισάριθμα σημαντικά project. Μεταξύ αυτών, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι και η χωροθέτηση νέων χώρων οργανωμένης υποδοχής βιομηχανικών αλλά και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων & λυμάτων πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, η αποτύπωση του ενεργειακού χάρτη, η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την πράσινη ανάπτυξη κι η εκτίμηση των χωρικών επιπτώσεων του οδικού άξονα δυτικής χώρας.