Skip to main content

Κεντρική Μακεδονία: Σε ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά

Για τη λύση στην έλλειψη αιθουσών για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και τις προκλήσεις του σχολείου στην πανδημία μίλησε ο Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Γιγάντιο αγώνα» χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα έλλειψης αιθουσών για την δίχρονη προσχολική αγωγή ο διευθυντής, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Πετύχαμε ένα θαύμα με τις συνθήκες που επικρατούν. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε δωρεάν εκπαίδευση, ίσης ποιότητας για όλα τα νήπια. Οι αίθουσες έχουν βρεθεί για τη νέα σχολική χρόνια και ελπίζω ότι μέχρι την Τετάρτη θα είναι όλα έτοιμα προκειμένου τη Δευτέρα να βρίσκονται όλα τα παιδιά στις θέσεις τους», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της ΠΔΕ για την προηγούμενη χρονιά και τον σχεδιασμό για την επερχόμενη.

Ο κ. Κόπτσης τόνισε ότι είναι στις αρμοδιότητες του κάθε δήμου να μεριμνήσει για τα καρεκλάκια των παιδιών ενώ μάλιστα σχολίασε και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν για να λυθεί το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα μίλησε για τη γεωγραφική ανακατανομή σε υπερπληθείς περιοχές, χωρίς οι μαθητές να απομακρύνονται από το σπίτι τους ενώ αναφέρθηκε και σε τρεις περιπτώσεις όπου αίθουσες πολλαπλών χρήσεων θα χρησιμοποιηθούν για να στεγαστούν νήπια για μερικούς μήνες, πράγμα που όπως είπε δεν πρέπει να θεωρείται αρνητικό όταν δεν υπάρχει άλλη λύση.

Διευκρίνισε ότι από τους δήμους της Θεσσαλονίκης μόνο ο δήμος Νέαπολης-Συκεών ζήτησε και πήρε από το υπουργείο παράταση εφαρμογής της απόφασης για την προσχολική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες και σε αυτόν τον δήμο.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις την προηγούμενη χρονιά χαρακτήρισε υποδειγματική τη λειτουργία των σχολείων στη διάρκεια της πανδημίας ενώ σημείωσε πως δημιουργήθηκαν 90.000 ψηφιακές τάξεις.

«Πιστεύω ότι από Δευτέρα θα είναι έτοιμα τα πάντα και δεν θα έχουμε προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Σχετικά με τις προσλήψεις σημείωσε ότι φέτος έγιναν 2.200 αναπληρωτών, 1.900 εκπαιδευτικών με απόσπαση και 400 που αφορούν την ειδική αγωγή.

«Αυτή τη στιγμή στα σχολεία υπάρχει πληρότητα 90-95%. Ωστόσο επειδή οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε είναι ιδιαίτερες, δημιουργούνται κενές με άδειες κτλ», είπε ο κ. Κόπτσης συμπληρώνοντας πως ζήτησε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να γίνει μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου η δεύτερη φάση των αποσπάσεων.