Skip to main content

Χαλκιδική: Χαμηλές πληρότητες τον Ιούνιο, ανησυχία για τη σεζόν

Οι ελάχιστες κρατήσεις λόγω κορωνοϊού φρενάρουν το άνοιγμα του τουρισμού – Ελάχιστες οι κρατήσεις εκτός των βαλκανικών χωρών .

Οι ελάχιστες κρατήσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή από την απαγόρευση εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και δη Σέρβων, που αποτελούν αιμοδότες, κατά κύριο λόγο, της Βόρειας Ελλάδας, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους ανθρώπους του τουρισμού.

Και μπορεί η έκρηξη διαμαρτυριών των ξενοδόχων, ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και όλων των ανθρώπων του τουρισμού σε Πιερία, Χαλκιδική, Θάσο και Θεσσαλονίκη (Ασπροβάλτα, Σταυρός) να άνοιξε - με σχετικό ΦΕΚ - τα σύνορα, ωστόσο το κακό είχε γίνει.

Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου μιλούν για διασυρμό της χώρας, την ώρα που είναι αναγκασμένοι, σε πολλές περιπτώσεις να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα από τις προκαταβολές που έλαβαν κυρίως από Σέρβους.

Οι συγκεκριμένες κρατήσεις είχαν γίνει την τελευταία στιγμή άρα οι εν λόγω τουρίστες δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν voucher, κάτι που θα συνέβαινε αν οι κρατήσεις είχαν γίνει μέχρι τον Απρίλιο.

Για τον υπόλοιπο Ιούνιο, όπως τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Αριστοτέλης», Αναστάσιος Σταμάτης, οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 20%, ενώ και για τον Ιούλιο η εικόνα αναμένεται να είναι αντίστοιχη με μία οριακή ενδεχομένως αύξηση. «Στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουμε σε πληρότητες 25-30% τον Αύγουστο. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου έχουμε ακυρώσεις. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και μέρα με την ημέρα αλλάζει» σημειώνει ο κ. Σταμάτης υπογραμμίζοντας πως «αυτό που όλοι ευχόμαστε είναι να μην υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή μας».

Την ίδια ώρα και ενώ οι Βαλκάνιοι είναι αυτοί που φαίνεται πως παίρνουν, σε πρώτη φάση, στις πλάτες τους το παιχνίδι του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, ελάχιστες είναι οι κρατήσεις από άλλες χώρες και δη από τη Γερμανία.
Η επανεκκίνηση της γερμανικής αγοράς είχε αναπτερώσει τις ελπίδες της τουριστικής αγοράς, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό –οι αφίξεις πέρυσι άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια και οι εισπράξεις τα 2,9 δισ. ευρώ–, ωστόσο οι προσδοκίες, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες, δεν φαίνεται να επαληθεύονται.