Skip to main content

Στο δίκτυο UNESCO το κέντρο για τη διαχείριση υδάτινων πόρων του ΑΠΘ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάδειξη και διεθνή αναγνώριση του έργου των καθηγητών.

Κυρώθηκε, χθες, στην ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία μεταξύ της UNESCO και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την ίδρυση του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Κέντρου Κατηγορίας 2 υπό την Αιγίδα της UNESCO.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι, η αναβάθμιση του Κέντρου Διαχείρισης Υδατικων Πόρων είναι πολύ σημαντική για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία συνολικά. Δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάδειξη και διεθνή αναγνώριση του έργου των καθηγητών, των ερευνητών και των φοιτητών του ΑΠΘ, δημιουργώντας ευκαιρίες διεθνών συνεργασιών και παράλληλα συμβάλλει στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και τη διεθνή προβολή της πόλης και της χώρας. Έτσι, διαμέσου αυτού του Κέντρου UNESCO το ΑΠΘ μπορεί να παίξει έναν πλέον σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων.

Στου υδατικούς πόρους περιλαμβάνονται τόσο τα ποτάμια όσο και οι λίμνες. Περίπου το 40% των κατοίκων της γης ζουν σε περιοχές όπου τα περιβαλλοντικά συστήματα και οι φυσικοί πόροι, με αιχμή του δόρατος βέβαια τα υδατικά αποθέματα, είναι διακρατικά, δηλαδή μοιράζονται μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων χωρών.

«Στην Ελλάδα το 25% των υδατικών πόρων προέρχεται από τους βόρειους γείτονες μας, καθώς έχουμε πέντε διακρατικούς ποταμούς και τρεις λίμνες. Από τα οκτώ ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας, μόνο τα τρία δεν είναι διασυνοριακά. Διακρατικές βέβαια είναι και οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και η λίμνη Δοϊράνη. Από τα παραπάνω φαίνεται το πόσο σημαντική είναι η κύρωση της συμφωνίας και η αναβάθμιση του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων», είπε.