Skip to main content

Στο δημόσιο παραμένει το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ

Ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ, που υπόσχεται ανάπτυξη και συνεργασία με τους εργαζόμενους. «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και παραμένει κάτω από κρατικό έλεγχο», τόνισε ο νέος διευθύνων σύμβουλος, χωρ

Το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ παραμένει υπό τον έλεγχο του δημοσίου, αλλά αυτό δεν αποκλείει συνεργασίες με ιδιώτες, δεν «μπαίνει σφουγγάρι στα πεπραγμένα της πρώην διοίκησης», το κεφάλαιο αυτό παραμένει ανοιχτό μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση, «χρειαζόμαστε τους εργαζόμενους και συμπορευόμαστε μαζί τους», ξεκαθάρισε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Νίκος Παπαδάκης, δίνοντας το πνεύμα της φιλοσοφίας που διέπει τη νέα διοίκηση.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο, αναδείχθηκε το νέο δ.σ. της ΕΥΑΘ,   παρουσία των διοικήσεων των δυο συνδικαλιστικών φορέων της εταιρίας μετά από πέντε χρόνια, δείχνοντας την αλλαγή κλίματος που υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών σε αντίθεση με το παρελθόν. Τα μέλη του προσωρινού δ.σ. παραμένουν όλα  σε άλλες θέσεις, ενώ προστέθηκαν δυο ακόμη και είναι 11μελές με 5ετή θητεία.



Επέκρινε τον τρόπο που παραιτήθηκε η προηγούμενη διοίκηση χωρίς να περιμένει να παραδώσει επίσημα τη σκυτάλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο.
Στο χαιρετισμό τόνισε με έμφαση ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και παραμένει κάτω από κρατικό έλεγχο», ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας από το κράτος, αλλά «απαγκιστρωμένο από το κρατικοδίαιτο μοντέλο».  Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και εκεί όπου χρειάζεται.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ποιότητα του νερού, καθώς έχει ακούσει πολλά σχετικά  παράπονα, και είπε ότι «η νοικοκυρά πρέπει να σταματήσει να βάζει στο καλάθι της και εμφιαλωμένα νερά», γιατί αυτό αποτελεί δυσφήμηση του προιόντος της ΕΥΑΘ. Υποσχέθηκε να αλλάξει η κατάσταση αυτή. Επίσης στο θέμα των βιολογικών καθαρισμών είπε ότι η εταρία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλο το φάσμα της Βορείου Ελλάδος, καθώς οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν την κοινοτική οδηγία επί του θέματος αυτού.
Για τους εργαζόμενους είπε ότι στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρίας, τους χρειαζόμαστε γιατί χωρίς αυτούς δεν γίνεται. Δήλωσε ότι η ΕΥΑΘ αγκαλιάζει τους εργαζόμενους, αλλά και τους καταναλωτές με τους οποίους θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας , προκειμένου να εκφράζουν τα τυχόν παράπονα τους για την ποιότητα του νερού. Απαντώντας στο αίτημα των εργαζομένων για προσλήψεις, είπε ότι μέσω ΑΣΕΠ δεν υπάρχει ευελιξία, αλλά διαβεβαίωσε  ότι θα αποφευχθεί  η νοοτροπία «του βολεύουμε τους συγγενείς και τους κουμπάρους».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο χαιρετισμός του  νέου πρόεδρου του δ.σ. κ. Κωνσταντίνου Καμάκα, ο οποίος  τόνισε ότι  η νέα διοίκηση έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξης της ΕΥΑΘ. Στη διαδικασία αυτή τόνισε « χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εργαζομένων, τους έχουμε ανάγκη. Ο ίδιος είπε ότι ως προσωρινός αντιπρόεδρος στο προσωρινό δ.σ. της εταιρίας διαπίστωσε ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα συνοχής στους εργαζομένους  με την παρελθούσα διοίκηση. Επίσης διαπίστωσε μεγάλα προβλήματα σε θέματα αποχέτευσης και των βιολογικών , που δεν επαρκούν και θα μεριμνήσει επ αυτών η νέα διοίκηση.


Ο μέχρι πρότινος προσωρινός πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Δημήτρης Ζακαλκάς στην ομιλία του ανέφερε ότι στον έναν μήνα θητείας του στην εταιρία του έκανε μεγάλη και αρνητική εντύπωση  ο φόβος και η καχυποψία που υπήρχε στους εργαζόμενους, τα οποία ξεπερνούσαν τα συνήθη αντιπαλότητα που υφίσταται μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης. «Ελειπε η χαρά της δουλειάς» ανέφερε , που είναι το μεγάλο ζητούμενο για όλους. Υποστήριξε ότι το πλέον σημαντικό σε μια διοίκηση είναι η αξιοπιστία της, κάτι που άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρχε με την απελθούσα διοίκηση. Για τα αποτελέσματα της ΕΥΑΘ είπε ότι τελούν υπό δημόσιο έλεγχο προς όφελος των καταναλωτών.

Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Κουτράκης, που παραμένει μέλος του οριστικού δ.σ. ευχαρίστησε το στελεχιακό δυναμικό που τους βοήθησε τον έναν μήνα της διοίκησης και ευχήθηκε τα καλύτερα στη νέα διοίκηση.


Καταπέλτης για τη διοίκηση που εγκατέλειψε το θώκο της,  ήταν στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ κ. Δημήτρης Βασιλειάδης, ενώ  εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοσοφία  και το πνεύμα της νέας διοίκησης και ευχαρίστησε την απελθούσα προσωρινή διοίκηση. . Γεγονός που αποδεικνύεται, όπως είπε με την παρουσία μας στη γενική συνέλευση σήμερα, ενώ την τελευταία φορά «είμαστε έξω από το κτίριο με προπηλακισμούς από τα ΜΑΤ».
Κατήγγειλε ότι η  προηγούμενη διοίκηση απαξίωσε την εταιρία και τους εργαζόμενους  σε βάρος των οποίων κατέθεσε 150 αγωγές και μηνύσεις, πληρώνοντας σε δικηγόρους ιδιώτες 600.000 ευρώ. Ωστόσο ευχαρίστησε την προσωρινή και νυν διοίκηση γιατί είπε ότι θα αποσύρει ολες τις μηνύσεις. Κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση επί ΝΔ, για κατασπατάληση χρημάτων, καθώς 1,4εκατ. ευρώ επιδότηση που είχε εγκριθεί από το ΕΠΑΝ για ένα έργο συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, συνολικού προυπολογισμού περίπου 3,5εκατ. ευρώ, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Με συνέπεια να καταπέσει η εγγυητική επιστολή των 140.000 ευρώ που είχε καταθέσει η ΕΥΑΘ, αλλά χάθηκε και η επιχορήγηση του 1,4εκατ.ευρώ.

Παρόμοιες απώλειες ύψους 1εκατ. ευρώ καταγράφηκαν  για τη μεταφορά των λυμάτων και στον τομέα του διυλιστηρίου και του βιολογικού. Ζήτησε η νέα διοίκηση να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και η υπουργός κυρία Κατσέλη ότι η ΕΥΑΘ θα παραμείνει κρατική εταιρία , υπό τον έλεγχο του δημοσιου. Κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση ότι  εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία για την πώληση της ΕΥΑΘ. Ζήτησε να ελεγχθεί η καθαρή οικονομική θέση της ΕΥΑΘ, να αντικατασταθούν όλα τα μέλη της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς από εκεί έφευγαν όλες οι μηνύσεις κατά των εργαζομένων, όπως είπε. Ζήτησε οι συνεργασίες με ιδιώτες να γίνονται μέσω ΣΔΙΤ και με διαφάνεια, ενώ υπέβαλε το αίτημα για προσλήψεις, καθώς μόνο 10 άτομα υπάρχουν που ασχολούνται  με την ύδρευση. 
Για τη θυγατρική εταιρία ΕΥΑΘ Υπηρεσίες είπε ότι αποτελούσε πηγή του κακού, καθώς έκανε απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες με αδιαφανείς όρους. Διερωτήθηκε γιατί έκανε συνεργασία με τη Μαλαματίνα για την εμφιάλωση νερού και δεν κήρυξε δημόσιο διαγωνισμό, καθώς υπάρχουν και άλλες εταιρίες νερού, όπως είναι η Σουρωτή, κλπ με τις οποίες θα μπορούσε να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη εταιρία..

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο χαιρετισμός του προέδρου του δεύτερου Συλλόγου των εργαζομένων κ. Αρχοντόπουλου, ο οποίος ζήτησε να γίνουν προσλήψεις γιατί σε 1 υδραυλικό αντιστοιχούν 25.000 υδρόμετρα.

Τα μέλη του νέου δ.σ. της ΕΥΑΘ είναι: πρόεδρος ο κ. Κ. Καμάκας, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Νίκος Παπαδάκης,  μέλη ο Δημήτρης Ζακαλκάς, ο Χρήστος Κουτράκης, ο Αποστολος Τσολάκης, ο Σάββας Λαδόπουλος, ο Θωμάς Αλγιανάκογλου, ο Δημήτρης Ασβεστάς, ο Θωμάς Σαπίρης και οι δυο εκπρόσωποι των εργαζομένων Δημήτρης Βασιλειάδης και Γιώργος Αρχοντόπουλος.

Business Story
Off