Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΛΟΝΙ

Προς νέο ρεκόρ το δεκαετές ομόλογο, αφού σημειώνει απόδοση 4,332, τσιμπημένες και οι αποδόσεις του 5ετούς στο 3,7% και του 15ετούς τίτλου στο 4,245%

Την ανηφόρα τραβούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στον απόηχο των χθεσινών, πρόωρων βουλευτικών εκλογών, όπου μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η ακροδεξιά. Οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι θα σημάνει για τις αγορές η μετάβαση αυτή, την ώρα που ήδη το δεκαετές ιταλικό σημειώνει απόδοση 4,332 (έφτασε και το 4,4%).

Η απόδοση αυτή είναι η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2013.

Σύμφωνα με το Newmoney.gr, το σπρεντ του 10ετούς έναντι του 2ετούς είναι στις 129,1 μονάδες βάσης.

Τσιμπημένες είναι και οι αποδόσεις του 5ετούς, στο 3,7% και του 15ετούς τίτλου στο 4,245%.

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί πώς θα συνεχίσει η Τζόρτζια Μελόνι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε ο Μάριο Ντράγκι, κάτι που αποτελεί βασικό όρο ώστε η Ιταλία να λάβει ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Μελόνι αναμένεται να αντιστρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Τυχόν σημαντικές αλλαγές στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα δαπανών ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Ντράγκι έχει ξοδέψει περίπου 66 δισ. ευρώ για να στηρίξει οικογένειες κι επιχειρήσεις, αλλά αντιστάθηκε στις πολιτικές πιέσεις να επεκτείνει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Κι αυτό είναι ένα από τα πρώτα διλήμματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μελόνι.

Το δεξιό μπλοκ έχει επίσης αντιταχθεί στη μεταρρύθμιση του απαρχαιωμένου φορολογικού συστήματος και στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού, δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Ντράγκι για να πληροί τις προϋποθέσεις για τα κονδύλια της ΕΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ