Skip to main content

Στο Μουσείο της Ακρόπολης «Το ειδώλιο» της Χίσλοπ – Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Το νέο βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Sold out η εκδήλωση

«Το Ειδώλιο», το νέο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Νίκος Σταμπολίδης, Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ που μάγεψε το κοινό με το πάθος της για τη λογοτεχνία αλλά και για την Ελλάδα.

Αποσπάσματα διάβασαν οι ηθοποιοί Γιώργος Καραμίχος, Κατερίνα Λέχου και Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Τη Δευτέρα αντίστοιχη εκδήλωση για το βιβλίο θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 19.00, αλλά είναι ήδη sold out και δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Η εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο», θα γίνει στο Φουαγιέ του κεντρικού κτηρίου του Μεγάρου. Μαζί της θα συνομιλήσει ο αρχαιολόγος, και επίσης συγγραφέας, Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, γνωστός ως @archeostoryteller, τα podcast του οποίου είναι από τα πιο επιδραστικά, καθώς παρουσιάζει αρχαιολογικά θέματα με τρόπο έξυπνο και σύγχρονο.

Image

 

Στην παρουσίαση που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Σταμπολίδης τόνισε ότι είναι φανερή η εκτενής ιστορική και πραγματολογική έρευνα που έχει κάνει η συγγραφέας, όπως μαρτυρούν οι προσεγμένες λεπτομέρειες και στην απόδοση της ιστορίας αλλά και σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των ειδωλίων. Επιπλέον εξήρε τη δομή του βιβλίου και τον τρόπο που επέλεξε η κ. Χίσλοπ να αφηγηθεί την ιστορία της. Στη συνομιλία της με τον κ. Παπαχελά η συγγραφέας δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα δηλώνοντας για ακόμα μια φορά τη στήριξή της στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι αισιόδοξη και πιστεύει πως τελικά θα επιστρέψουν στο μέρος όπου δικαιωματικά ανήκουν.

Φίλοι, συνεργάτες και αναγνώστες έδωσαν το «παρών» για να τιμήσουν τη συγγραφέα σε ένα θερμό κλίμα.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Μάθιου Λοτζ και ο Δρ Γεώργιος Κακαβάς, Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μεταξύ των εκλεκτών θεατών παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από τον χώρο της πολιτικής, της τηλεόρασης και του βιβλίου, όπως ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, η Μπέσυ Αργυράκη, ο Αντώνης Χαλκιάς, κ.ά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όταν η Χέλενα κληρονομεί το διαμέρισμα των παππούδων της στην Αθήνα, κυριεύεται από τις αναμνήσεις των καλοκαιριών που είχε περάσει μαζί τους στα παιδικά της χρόνια κατά, την περίοδο της χούντας. Ο σκληρός και απόμακρος παππούς της ήταν στρατηγός στο δικτατορικό καθεστώς και, καθώς η Χέλενα ξεσκαρτάρει τα σκονισμένα δωμάτια, ανακαλύπτει πλήθος πολύτιμων αντικειμένων και αρχαιοτήτων. Πώς κατάφερε ο παππούς της να συγκεντρώσει έναν τέτοιο θησαυρό; Και ποιο ήταν το ανθρώπινο τίμημα; Η αποφασιστικότητα της Χέλενα να βρει τις απαντήσεις μετατρέπεται σε ενθουσιασμό όταν ο έρωτάς της για τον αινιγματικό Νικ την οδηγεί να εργαστεί εθελοντικά μαζί του σε μια ανασκαφή σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Τα ευρήματά τους θα γιγαντώσουν τη λαχτάρα της να προστατέψει τα αρχαία κειμήλια και να καταλάβει από πού προήλθε η συλλογή του παππού της. Άθελά της βρίσκεται μπλεγμένη σ' ένα επικίνδυνο δίκτυο αρχαιοκαπηλίας και αντιμέτωπη με μια προδοσία που θα κλονίσει τον κόσμο της και όλα όσα πίστευε και ένιωθε. Θα μπορέσει να βρει το κουράγιο να συγχωρήσει και να προχωρήσει στη ζωή της;