Skip to main content

Σήμα κινδύνου από δεκάδες ξενοδοχεία Sale & Lease Back - Στο... περίμενε για στήριξη

Τι συμβαίνει με τα ξενοδοχεία Sale & Lease Back - Για ανισορροπία στην τουριστική αγορά κάνουν λόγο εκπρόσωποι του κλάδου.

Στο περίμενε βρίσκονται περί τα 150 με 200 ξενοδοχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, που λειτουργούν με το καθεστώς Sale & Lease Back, για την πολυπόθητη χρηματοπιστωτική στήριξη, καθώς δεν συμπεριλήφθηκαν στα μέτρα που έλαβαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα, όπως λένε εκπρόσωποι του χώρου, να δημιουργείται ανισορροπία στην τουριστική αγορά, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την επόμενη ημέρα των εν λόγω ξενοδοχείων.

Μάλιστα, παρά την πρόσφατη κυβερνητική δέσμευση κατά την 86η ΔΕΘ πως το θέμα θα λυνόταν εντός των επόμενων 15 ημερών, κανένα νεότερο δεν υπήρξε με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ολιγωρία την οποία επικαλούνται εκπρόσωποι του κλάδου, η οποία συνεχίζεται αναιτιολόγητα μέχρι σήμερα και παρά τη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη για επίλυση, αποτελεί αγκάθι καθώς είναι ενδεικτικό πως ξενοδοχειακές μονάδες που στην αρχή του κορωνοϊού ήταν απόλυτες ενήμερες στις υποχρεώσεις τους έχουν συσσωρεύσει σημαντικά ληξιπρόθεσμα ποσά με άγνωστη την τελική έκβαση για το μέλλον τους.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr, που είχε αναδείξει το θέμα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός «πρόκειται για μια άνιση μεταχείριση, που η πολιτεία οφείλει να διορθώσει. Παρά τις παρεμβάσεις μας με επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς δεν έχει δοθεί καμία λύση μέχρι στιγμής. Πρόκειται για μια παράλογη τακτική».   

Οι ξενοδόχοι καταγγέλλουν δυσμενή μεταχείριση, καθώς παρά το γεγονός πως λειτουργούν με συμβάσεις καθ΄όλα νόμιμες, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ξενοδοχείων.

Τι είναι το Sale & Lease Back

Το Sale & Lease Back δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πουλήσουν σε μία εταιρεία leasing (κυρίως σε θυγατρικές τραπεζών) κάποιο ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους και στη συνέχεια να το μισθώσουν από αυτήν. Η εταιρεία leasing αγοράζει το πάγιο από τον πελάτη και το εκμισθώνει στον ίδιο σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί (μίσθωμα, διάρκεια, πρόγραμμα αποπληρωμής κ.α.).

Όπως λένε άνθρωποι του τουριστικού κλάδου, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το Sale & Lease Back σχετίζεται με τη μεγαλύτερη εξασφάλιση των τραπεζών και χρησιμοποιείται προκειμένου οι τράπεζες να έχουν την κυριότητα των ακινήτων και να είναι περισσότερο εξασφαλισμένες από το αν είχαν εγγράψει υποθήκες για μακροπρόθεσμα δάνεια. Όταν ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση και πληρωθούν οι δόσεις, τότε το ξενοδοχείο ξαναπερνά στα χέρια του αρχικού του ιδιοκτήτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν το Sale & Lease Back αντιμετωπιζόταν ως μίσθωση και όχι ως δάνειο, τότε θα έπρεπε να υπάρξει κούρεμα των «ενοικίων- δόσεων» που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία προς τις τράπεζες, σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη.