Skip to main content

Στο Σίλβερστοουν ταξιδεύουν οι Θεσσαλονικείς... «Σουμάχερ»

Στο «φοιτητικό» Grand Prix της Αγγλίας με το ολοκαίνουργιο αγωνιστικό μονοθέσιό της, θα μεταβεί τον Ιούλιο η ομάδα Formula του ΑΠΘ.

του Δημήτρη Τσάκωνα

tsakonas@voria.gr

 

Στο «φοιτητικό» Grand Prix της Αγγλίας με το ολοκαίνουργιο αγωνιστικό μονοθέσιό της, θα μεταβεί τον Ιούλιο η ομάδα Formula του ΑΠΘ.

Τα σχέδια του οχήματος βραβεύτηκαν το 2009 στην Αγγλία, καθώς η ομάδα «ART» απέσπασε το πρώτο βραβείο σχεδιασμού και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη σε σύνολο 20 συμμετοχών.

Ωστόσο, το μονοθέσιο πήρε σάρκα και οστά, έναν χρόνο μετά, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά στην πίστα Varano de Melegari στη Formula SAE της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 2010. Εκεί, ενώ βρισκόταν στη 12η θέση τελικά μια μικρή τεχνική λεπτομέρεια έστειλε την ομάδα στην 24η θέση.

Το όχημα είναι υβριδική κατασκευή, με σωληνωτό πλαίσιο. Έχει κινητήρα 600 κυβικών εκατοστών, και ταχύτητα 120 χλμ/ώρα με επιτάχυνση σε μόλις 3,2 δευτερόλεπτα, ενώ ένας «κόφτης» περιορίζει την τελική του ταχύτητα στα 175 χλμ/ώρα. Παράλληλα, διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα υποβοήθησης της εκκίνησης, ελέγχου της ολίσθησης κατά την επιτάχυνση και αυτόματης αλλαγής ταχυτήτων. Επιπλέον, είναι και «πράσινο», αφού καταναλώνει βιοαιθανόλη Ε85, που αποτελείται από 85% αιθανόλη και 15% βενζίνη. Το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

«Οι πίστες του Grand Prix είναι στενές και δεν έχει νόημα να έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα από τα 175 χλμ/ώρα. Αντίθετα, με αυτόν τον τρόπο το όχημα γίνεται πιο σταθερό» εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας «ART», φοιτητής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Φαντέλ.

Ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου στο Σίλβερστοουν της Αγγλίας, ενώ θα συμμετάσχουν 120 ομάδες από πολυτεχνικές σχολές του εξωτερικού, οι οποίες θα αναμετρηθούν σε στατικά και δυναμικά αγωνίσματα.

«Φιλοδοξία μας αυτή τη φορά είναι μια θέση στην πεντάδα», τονίζει ο κ. Φαντέλ.

Σημειώνεται ότι το 2008, με το πρώτο διθέσιο, η ομάδα είχε καταλάβει τη 18η θέση  μεταξύ 80 ομάδων από όλο τον κόσμο, επίδοση που θεωρείται εντυπωσιακή για πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα.