Skip to main content

Στο σκαμνί 18 από το ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος» για τους τραυματισμούς 21χρονου τρόφιμου που κακοποιήθηκε και πέθανε

Δέκα περιστατικά τραυματισμών και υπερδοσολογίας φαρμάκων είχαν στείλει στο νοσοκομείο τον άτυχο Πάρι - Ποιες οι ποινικές ευθύνες δύο πρώην προέδρων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας που παραπέμπονται για πρόκληση σωματικής βλάβης από υπόχρεο

Βαρύ κατηγορητήριο για αλλεπάλληλους τραυματισμούς 21χρονου περιθαλπόμενου στο κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία «Άγιος Δημήτριος», μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, αντιμετωπίζουν 18 άτομα, υπάλληλοι και στελέχη του κέντρου αλλά και δύο πρώην πρόεδροι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Παραπέμπονται να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για πρόκληση σωματικής βλάβης από συγκλίνουσα ενσυνείδητη αμέλεια από υπόχρεο διά παραλείψεως, άπαξ και κατά συρροή.

Η υπόθεση φτάνει στα δικαστήρια ύστερα από έρευνα που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μετά τον θάνατο του 21χρονου που έχασε τη ζωή του, αφού κακοποιήθηκε βάναυσα μέσα στον «Άγιο Δημήτριο», για τον οποίο είναι σε εξέλιξη ξεχωριστή δικαστική έρευνα. Τότε είχε καταγγελθεί ότι ο νεαρός περιθαλπόμενος είχε νοσηλευτεί πολλές φορές με χτυπήματα τα προηγούμενα χρόνια. Οι δικαστικές αρχές επιρρίπτουν ποινικές ευθύνες στους κατηγορούμενους ότι από τη μία δεν λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφεύγονται αυτοτραυματισμοί των τροφίμων του κέντρου ή και συμπλοκές μεταξύ τους που οδηγούσαν σε τραυματισμούς, ενώ οι προϊστάμενοι υπηρεσιών παραπέμπονται κατηγορούμενοι ότι δεν διενεργούσαν τους απαραίτητους ελέγχους για να λαμβάνονται αυτά τα μέτρα από την πλευρά των φροντιστών και των νοσηλευτών.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το πόρισμα – καταπέλτης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που απαριθμεί ένα προς ένα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας. Το κατηγορητήριο όμως απαριθμεί μίας προς μία τις περιπτώσεις τραυματισμών του 21χρονου από το 2018 μέχρι το 2021, περιστατικά που τον οδήγησαν να νοσηλευτεί. Εντύπωση μάλιστα προξενεί το γεγονός ότι ο νεαρός πέφτει θύμα επιθέσεων από άλλους περιθαλπόμενους επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, τον Ιούλιο του 2020, όταν του δαγκώνουν το αυτί τον τραυματίζουν και γι’ αυτό και νοσηλεύεται τρεις διαδοχικές φορές, χωρίς αυτό να κινητοποιήσει κανέναν εκ των υπευθύνων. Ακόμη απορία προκαλεί ότι σε μία περίπτωση ο 21χρονος διακομίστηκε σε νοσοκομείο όταν έπεσε σε λήθαργο από υπερδοσολογία φαρμάκων.

Ωσεί παρόντες…

«Εκτελούσαν τα καθήκοντά τους πλημμελώς, δεν μεριμνούσαν για τη συνεχή και αποτελεσματική εποπτεία των νοσηλευομένων, τη λήψη μέτρων ούτως ώστε να αποφεύγονται οι αυτοτραυματισμοί ή ετεροτραυματισμοί μεταξύ νοσηλευομένων, την καταγραφή των τραυματισμών και των αιτιών που οδήγησαν σε αυτές», σημειώνεται στο κατηγορητήριο για τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στους δέκα φροντιστές και νοσηλευτές βάρδιας από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, διάστημα στο οποίο καταγράφονται δέκα διαφορετικά περιστατικά.

Σοβαρές ευθύνες επιρρίπτουν οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης στους τέσσερις προϊσταμένους του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» και στις δύο πρώην προέδρους του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας. «Δεν προέβησαν σε αναγκαίους ελέγχους ο καθένας σε σχέση με τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων των υφισταμένων τους, δεν μερίμνησαν για την εκπαίδευση των υπηρετούντων και την παροχή οδηγιών χειρισμού περιθαλπόμενων για την αποτροπή συμβάντων τραυματισμών», σημειώνεται στο κατηγορητήριο. Επιπλέον οι δύο πρώην πρόεδροι κατηγορούνται ότι «δεν μερίμνησαν για την επάνδρωση του φορέα με επαρκές αριθμητικά και ειδικευμένο προσωπικό και για την κατάρτιση κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας ώστε να προσδιορίζονται σαφώς και συγκεκριμένα τα καθήκοντα εκάστου», όπως ακριβώς αναφέρεται.

Σε εξέλιξη είναι και η δικαστική έρευνα για το περιστατικό του θανάτου του 21χρονου στις 30 Νοεμβρίου 2021 στο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε βάναυσα κακοποιημένος. Στον ανακριτή είχε απολογηθεί 56χρονος φροντιστής του Κέντρου σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου σε βαθμό κακουργήματος, καθώς υποδείχτηκε ότι εκείνος ξυλοκόπησε τον 21χρονο. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.