Skip to main content

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συνταγματικότητα της κατάργησης του Ταμείου για το Αγρόκτημα του ΑΠΘ

«Καταργείται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου», υποστηρίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και εκφράζουν φόβους για την έκταση – φιλέτο της Γεωπονικής σχολής

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρεται η αντιπαράθεση για την τύχη του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης του Αγροκτήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που καταργήθηκε ως νομικό πρόσωπο με νόμο του 2022, ενώ οι αρμοδιότητες εκχωρήθηκαν στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Τον επόμενο μήνα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης με την οποία ο νόμος που καταργεί το Ταμείο χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικός, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Παράλληλα επισημαίνονται νομικά ζητήματα που δημιουργούνται στις διαδικασίες για τη διαχείριση του αγροκτήματος.

Μάλιστα στο σκεπτικό της αίτησης σημειώνεται πως η παραβίαση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος δεν αναιρείται από το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες παραμένουν στους χώρους του Πανεπιστημίου. «Το αυτοδιοίκητο δεν ισχύει μόνον έναντι του κράτους αλλά και έναντι του ίδιου του Νομικού Προσώπου του ΑΕΙ», σημειώνεται σύμφωνα με πληροφορίες στην αίτηση. «Αυτό θα σήμαινε ότι τα κεντρικά όργανα διοίκησης των ΑΕΙ έχουν τη δυνατότητα να επιβληθούν έναντι των επιμέρους τμημάτων των σχολών του κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος σε αμιγώς εκπαιδευτικά ζητήματα, έτσι όμως δεν επιτυγχάνεται ο συνταγματικός σκοπός των ΑΕΙ», συμπληρώνεται στην αίτηση ακύρωσης.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, που είναι καθηγητές Γεωπονικής, είχαν από την κατάργηση του νομικού προσώπου κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη του αγροκτήματος έκτασης 2.150 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. «Ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός διότι καταργεί την αρμοδιότητα της Γεωπονικής Σχολής να διαχειρίζεται ακαδημαϊκά και διοικητικά την έκταση αυτή και έμμεσα επιτρέπει μέσω της διαχείρισης από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ τη διάθεση των εκτάσεων για άλλους σκοπούς», τόνισε από την πλευρά του μιλώντας στη Voria.gr ο νομικός εκπρόσωπος των καθηγητών που χειρίζεται την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο Σπύρος Κωνσταντόπουλος.

Το συγκεκριμένο αγρόκτημα είχε παραχωρηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της Γεωπονικής Σχολής, που είναι η δεύτερη παλιότερη σχολή του Α.Π.Θ. Με το νόμο καταργήθηκε το Ταμείο Διαχείρισης του Αγροκτήματος, όπως έγινε με την πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη και με το Ταμείο Διαχείρισης Δασών του ΑΠΘ. Από το τέλος του 2022 τα συγκεκριμένα απορροφήθηκαν από το Α.Π.Θ. Μάλιστα στο αγρόκτημα έχει αναπτυχθεί και ο πανεπιστημιακός λαχανόκηπος και λειτουργεί με κοινωνικά χαρακτηριστικά καθώς παραχωρήθηκαν τμήματά του για καλλιέργεια σε δεκάδες πολίτες, προκειμένου να προωθηθεί η βιολογική καλλιέργεια αλλά και ν’ αντιμετωπιστούν βιοτικές ανάγκες του πληθυσμού. «Ο νομοθέτης έχει αναγνωρίσει ένα δικαίωμα στο τμήμα Γεωπονίας. Το δικαίωμα αυτό δεν συνίσταται στην άσκηση εξουσίας (εκπαιδευτικής και οικονομικής διαχείρισης) επί του συγκεκριμένου αγροκτήματος, αλλά στο δικαίωμα της εν λόγω σχολής να έχει υπό τη διαχείρισή της ένα κτήμα προκειμένου να μπορέσει η σχολή να επιτύχει τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς της σκοπούς. Πρόκειται για ένα κεκτημένο το ότι το τμήμα Γεωπονίας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το κτήμα ή ένα υποκατάστατό του.

Εκτός Γεωπονικής

Στην αίτηση ακύρωσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο τον οποίο απορροφάται το Νομικό Πρόσωπο, δηλαδή το Ταμείο Διαχείρισης του Αγροκτήματος, δεν προβλέπεται καμία σύνδεση με τη Γεωπονική Σχολή το δυναμικό της οποίας αποκλείεται εντελώς. «Η διάταξη του άρθρου κατά το μέρος που δεν προβλέπει αυξημένη συμμετοχή της γεωπονικής σχολής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το εν λόγω αγρόκτημα είναι αντίθετη με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το ίδιο ισχύει και για προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, η οποία αναθέτει τη διαχείριση του αγροκτήματος πλήρως στα όργανα του Α.Π.Θ., χωρίς να προβλέπει συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας του τμήματος της Γεωπονίας στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το συγκεκριμένο αγρόκτημα», αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης, τμήμα της οποίας πληροφορήθηκε η Voria.gr. Και εξηγείται πως το αγρόκτημα της Γεωπονικής είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της καθώς εκεί γίνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις των μαθημάτων, οι προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διατριβές, η έρευνα τα τελευταία 78 χρόνια, από την ημέρα που παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο για τις ανάγκες της Γεωπονικής.

«Ουσιαστικά όταν λέμε για αυτοδιοίκητο εννοούμε και την αυτοδιοίκηση των Σχολών, δηλαδή ότι οι Σχολές θα αποφασίζουν για τις ανάγκες τους όχι το Συμβούλιο Διοίκησης», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζοντας ότι το προηγούμενο πρυτανικό συμβούλιο του Α.Π.Θ. δεν συμφώνησε με το νόμο κατάργησης του Ταμείου. «Το αγρόκτημα αποτελεί εγγενές στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έρευνας του τμήματος Γεωπονίας και χωρίς αυτό δεν μπορούν να επιτευχθούν οι ακαδημαϊκοί (και συνταγματικώς προβλεπόμενοι) εκπαιδευτικοί σκοποί του ιδρύματος», αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης που θα κριθεί τον επόμενο μήνα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ανώτατο δικαστήριο πάντως δεν έχει αποφασίσει στην αίτηση αναστολής που κατατέθηκε ούτε στο αίτημα για λήψη προσωρινής διαταγής.