Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία κερδίζει έδαφος στην αντεπίθεση

«Οι Ουκρανοί κερδίζουν σταδιακά έδαφος... Έχουν καταφέρει να παραβιάσουν τις αμυντικές γραμμές των ρωσικών δυνάμεων και προχωρούν μπροστά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία σημειώνει πρόοδο με την αντεπίθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο για την ανάκτηση εδαφών τα οποία έχει καταλάβει η Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι Ουκρανοί κερδίζουν σταδιακά έδαφος… Έχουν καταφέρει να παραβιάσουν τις αμυντικές γραμμές των ρωσικών δυνάμεων και προχωρούν μπροστά», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Εγκληματική ενέργεια»

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει ότι η παροχή από τις ΗΠΑ πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία είναι «εγκληματική ενέργεια».

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει επαφές με τις ΗΠΑ για ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά δεν συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον σε μεγάλα ζητήματα. «Δεν υπάρχει διάλογος εκεί», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής βοήθειας που ανήγγειλε χθες, Τετάρτη, συνολικού ύψους 1 δισ. δολ., που κατ’ αυτή θα δώσει «νέα ορμή» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας για να ανακαταληφθούν ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Η βοήθεια ανακοινώθηκε στο Κίεβο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Δεν πρόκειται απλώς για βήμα κλιμάκωσης, αλλά μια αντανάκλαση της εξωφρενικής αδιαφορίας της Ουάσινγκτον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης αυτού του είδους των πυρομαχικών σε μια εμπόλεμη ζώνη. Είναι, ουσιαστικά, εγκληματική ενέργεια, δεν μπορώ να κάνω άλλη εκτίμηση», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

Κίνδυνος σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων

Ο Ρώσος υφυπουργός επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου λόγω της δυτικής «πίεσης» στη χώρα του, όπως δήλωσε.

«Τώρα αυτή η πίεση ισορροπεί επικίνδυνα στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», εκτίμησε.

Η Ρωσία κατηγορεί εδώ και καιρό τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να εξαπολύσει πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με στόχο «τη στρατηγική ήττα» της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαντούν ότι εξοπλίζουν την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι της ρωσικής εισβολής και να ανακτήσει εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα.

Εξάλλου η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία προχωρά βάσει προγράμματος, επεσήμανε ο Ριαμπκόφ.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατήγγειλε ήδη από χθες την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας αυτού του είδους τη βοήθεια «ξεκάθαρη ένδειξη απανθρωπιάς».

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να στείλει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη απανθρωπιάς», έγραψε στο Telegram, τονίζοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθούν «κινούμενα ραδιενεργά σύννεφα» από τις εκρήξεις των όπλων αυτών.

Τα πυρομαχικά αυτά είναι ικανά να διαπερνούν θωρακίσεις αρμάτων, αλλά θεωρούνται αμφιλεγόμενα εξαιτίας των τοξικών κινδύνων για τους στρατιωτικούς και τους άμαχους.

«Οι ΗΠΑ μεταφέρουν σκοπίμως όπλα που έχουν επιπτώσεις αδιακρίτως», κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ουάσινγκτον «αρνείται να αποδεχθεί την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» και είναι έτοιμη «να ξεγράψει τις επόμενες γενιές».

Πηγή: Καθημερινή, Reuters