Skip to main content

Στον «πυρετό» της απόδειξης

Σε σαφάρι συλλογής αποδείξεων έχουν επιδοθεί οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη, δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη επιμονή σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν «αμαρτωλό» παρελθόν. Είναι ενδεικτικό ότι η πλειον
Σε  σαφάρι συλλογής αποδείξεων έχουν επιδοθεί οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη, εν αναμονή της ανακοίνωσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πως θα συνδυαστούν το  αφορολόγητο όριο και οι αποδείξεις. Οι Θεσσαλονικείς δείχνουν μάλιστα ιδιαίτερη επιμονή σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν «αμαρτωλό» παρελθόν, όπως γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.α., ζητώντας  πλέον αποδείξεις από τους πάντες, ακόμα και πριν την πραγματοποίηση της συναλλαγής, έστω κι αν δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς θα τις αξιοποιήσουν στη φορολογική τους δήλωση.

Το βέβαιο είναι ότι συνδυασμός αφορολογήτου ορίου κι αποδείξεων θα είναι κλιμακωτός από ομάδα σε ομάδα. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπεται διαφορετικός ο συνδυασμός για τους μισθωτούς, διαφορετικός για τους συνταξιούχους και διαφορετικός για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η διαφοροποίηση αυτή θα γίνει για ευνόητους λόγους. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι στην περίπτωση των συνταξιούχων το σύνολο των αποδείξεων που θα εκπίπτουν από το αφορολόγητο δεν θα ξεπερνά τις 2000 ευρώ. Κι αυτό γιατί οι αποδοχές τους κρίνονται και είναι πολύ χαμηλές για να επιφορτιστούν και το βάρος της συγκέντρωσης αποδείξεων.

Ανάλογη θα είναι και η προσμέτρηση που θα ισχύσει για τους μισθωτούς, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό το οποίο κάνει λόγο για 50% - 50%. Δηλαδή, 6.000 ευρώ «καθαρό» αφορολόγητο κι άλλες 6.000 μέσω αποδείξεων. Δεν αποκλείεται, πάντως, να σημειωθούν κι ανατροπές, καθώς το σχέδιο ελέγχεται ξανά και ξανά τα τελευταία 24ωρα.

Εντατική συλλογή αποδείξεων από τους πολίτες

Η Voria.gr βγήκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και μίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες της πόλης. Όπως τονίζει το σύνολο των ιδιοκτητών καταστημάτων (κομμωτήρια, καφέ, εστιατόρια, κοσμηματοπωλεία, αρτοποιεία κα), η πλειονότητα των πελατών ζητά πλέον αποδείξεις  ακόμα και πριν την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

Οι ιδιοκτήτες καφέ σημειώνουν ότι ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό κανείς δεν έπαιρνε την απόδειξη μαζί του όταν έφευγε από το χώρο, πλέον δε βρίσκουν τις αποδείξεις στα τραπέζια που αδειάζουν. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, όπως περιγράφουν κάποιοι καταστηματάρχες, είναι περιστατικά που ο πελάτης έχει ξεχάσει την απόδειξη για ποσό 0,80 ευρώ στο κατάστημα και επιστρέφει από το σπίτι του για να την πάρει.

Από την πλευρά τους, οι πολίτες υπογραμμίζουν ότι από τη γνωστοποίηση της επιβολής του μέτρου και έπειτα, έχουν επιδοθεί σε ένα άτυπο «κυνήγι» αποδείξεων, σημειώνοντας ότι δεν αφήνουν καμία απόδειξη «να πάει χαμένη».

Παράλληλα, όμως, εκφράζουν και τις επιφυλάξεις τους για το νέο μέτρο, καθώς μεταξύ άλλων καταγράφηκαν σχόλια πολιτών οι οποίοι κάνουν λόγο για προσπάθεια κατάργηση του αφορολογήτου ορίου από την πολιτεία, αλλά και για για κακή ενημέρωση σχετικά με αυτό.

Απόδειξη «ενοχής»

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες και οι καταστηματάρχες εξαπολύουν τα βέλη τους κατά συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Όπως υποστηρίζουν, πολλοί γιατροί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί δεν κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

«Πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να φορολογούμαστε εξίσου και δίκαια. Δεν γίνεται οι έλεγχοι να γίνονται μόνο στα δικά μας καταστήματα, γιατί είμαστε το εύκολο θύμα. Το κράτος πρέπει να καλύψει τα νομικά κενά και να δημιουργηθούν περαιτέρω κίνητρα για συλλογή αποδείξεων», απαντάει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκόφας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων νομού Θεσσαλονίκης (ΣΕΗΘΚΕΘ), Βασίλειος Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων νομού Θεσσαλονίκης (ΣΕΗΘ), Διαμαντής Κασαπίδης, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολαΐδης, υπεραμύνονται των συναδέλφων τους.

Όπως τονίζουν οι πρόεδροι του ΣΕΗΘΚΕΘ και του ΣΕΗΘ, είναι απόλυτα σύμφωνοι με το νέο μέτρο και προσθέτουν ότι το ποσοστό των πιστοποιημένων συναδέλφων τους που δεν κόβουν αποδείξεις είναι πολύ μικρό. Επισημαίνουν ότι στο χώρο τους υπάρχουν πολλοί λαθρεγκαταστάτες (αλλοδαποί και δημόσιοι υπάλληλοι), οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι ούτε στην εφορία ούτε στο ΤΕΒΕ και στους οποίους οφείλεται η αρνητική φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα επαγγέλματά τους.

Από μέρους του ο κ. Νικολαΐδης εκτιμά ότι όπως σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, έτσι και στον ιατρικό ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10-15% φοροδιαφεύγει και τάσσεται και αυτός με τη σειρά του υπέρ του νέου μέτρου.