Skip to main content

Στουρνάρας: Τα capital controls έχουν τη θέση ενός δημόσιου αγαθού

«Τα ειδικά αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών, σχετικά με τα capital controls, μπορούν να κατατίθενται στην αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ», επισήμανε

«Τα capital controls έχουν τη θέση ενός δημόσιου αγαθού», υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας πως «δεν επιβλήθηκαν από καπρίτσιο, αλλά για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων».

Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές ότι τα ειδικά αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών, σχετικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, μπορούν να κατατίθενται στην αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ, η οποία τα εξετάζει κατά περίπτωση.

Όπως είπε, «πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία κράτους και ασφαλιστικής αγοράς», ενώ εξήρε το περιθώριο ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα.

Ειδική μνεία έκανε στη «Φερεγγυότητα 2» (Solvency 2), η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εξασφαλίζει τη θέση των ασφαλιστικών εταιρειών και την προστασία των ασφαλισμένων. «Κεφάλαια και κίνδυνος πάνε μαζί γι αυτό είμαστε εδώ ώστε ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας ασφάλισης να λειτουργούν με ασφάλεια και να καλύπτουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.

Προανήγγειλε, τέλος, νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στην ασφαλιστική αγορά, με στόχο την πλήρη και σαφή πληροφόρηση των ασφαλισμένων αλλά και τη ρύθμιση των δικτύων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων.