Skip to main content

Στόχος μας η φορολογική δικαιοσύνη, υπογραμμίζει ο Παπακωνσταντίνου

Για πολύπλοκο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Ελλάδας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του φορολογικού νομοσχεδίου είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η αναδιανομή του π
Για πολύπλοκο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Ελλάδας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του φορολογικού νομοσχεδίου είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η αναδιανομή του πλούτου καιαντιστροφή πολιτικών του παρελθόντος «που επιβάρυναν τους πολλούς καιελάφρυναν τους λίγους».

Απαντώντας από τη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε το προς διαβούλευση και κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι στον πυρήνα του βρίσκεται η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει διαπραγματευτική στρατηγική «και πέφτει από γκάφα σε γκάφα».«Τη μία», προσέθεσε, «λέει ο πρωθυπουργός ότι δεν ζητάμε δανεικά, αλλά χθες προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι αν δεν μας δώσουν, θα πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Αλήθεια θέλετε να κάνετε αυτό το έγκλημα; Είπε ο πρωθυπουργός ότι θέλουμε να έχουμε το πιστόλι γεμάτο πάνω στο τραπέζι και χθες πυροβόλησε το πόδι του, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα spread και να πέσει το Χρηματιστήριο, ενώ πήγε στο υπουργικό συμβούλιο και τα μάζεψε. Πού είναι η επιτυχία των ταξιδιών του πρωθυπουργού;» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Η χώρα είναι τυχερή που έχει πρωθυπουργό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε λέγοντας ότι «όταν δίνει τη μάχη κι εσείς λέτε ότι πυροβόλησε το πόδι του, δεν είναι μόνον το κακό που κάνετε, αλλά δεν αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία που έχουμε και τις προσπάθειες που κάνουμε για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως αποσπασματικό, παράλογο και άδικο το φορολογικό νομοσχέδιο, κρίνοντας ότι δεν αποπνέει δικαιοσύνη ή αποτελεσματικότητα ούτε το κυριότερο αποκαθιστά αδικίες, ενώ συνεχίζει τις ίδιες δομικές αδυναμίες.

Κατά τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ψεύδος ότι τα εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ δεν θίγονται, ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν θίγονται τα κάτω των 28.000 ευρώ. Θεώρησε, επίσης, άδικο να μην μπορεί ένας γονιός να δωρίσει τις οικονομίες μιας ζωής στα παιδιά του με τη φορολόγηση της δωρεάς αυτής με 10%.

Δεν ήμουν εγώ που προεκλογικά έλεγα ότι υπάρχουν λεφτά και μετεκλογικά ψάχνετε να τα βρείτε από μισθωτούς και συνταξιούχους, τόνισε ο κ. Τσίπρας κρίνοντας ότι χάνεται μία μοναδική ευκαιρία, «αλλά οι πολίτες βλέπουν και σας κρίνουν».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι προφανώς υπάρχει ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης και ανάγκης αναδιανομής του πλούτου και αντιστροφής πολιτικών του παρελθόντος που επιβάρυναν τους πολλούς και ελάφρυναν τους λίγους.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε, κινείται το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει στον πυρήνα του την κοινωνική δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, ρωτώντας τον ποιοι είναι οι συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 40.000 ευρώ, γιατί μόνον αυτοί επιβαρύνονται, ενώ υπερασπίστηκε τη χρήση τεκμηρίων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Απάντηση για τη φοροδιαφυγή στη Μύκονο

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, για φοροδιαφυγή συγκεκριμένου κέντρου διασκέδασης στη Μύκονο, τόνισε ότι «με αυτήν την κυβέρνηση κανείς δεν έχει ασυλία».

Πρόσθεσε ότι στον ιδιοκτήτη του κέντρου «Νάμος» επεβλήθη πρόστιμο και έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με αφορμή περυσινό κρούσμα φοροδιαφυγής κατά τη διάρκεια εμφάνισης δημοφιλούς καλλιτέχνη.

Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής έκανε λόγο «για πάρτι φοροδιαφυγής με υψηλή προστασία» και πολύ χαμηλό πρόστιμο «σε σχέση με την αρπαχτή μιας βραδιάς».