Skip to main content

Στουρνάρας: Θέμα εβδομάδων η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

«Αρκετά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας σε λίγες εβδομάδες αν όχι ημέρες, είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες, υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση τώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας την Τετάρτη σε συνέντευξη του Bloomberg TV και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί αν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και μετά το καλοκαίρι.

«Αν το βασικό σενάριο εξελιχθεί όπως πιστεύουμε τότε ναι ενδεχομένως τον Ιούλιο να πρέπει να κάνουμε αύξηση» δήλωσε ο Στουρνάρας. «Αλλά ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά. Δεν μπορούμε να πούμε» πρόσθεσε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμα ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο επίπεδο που απαιτείται για να οδηγηθεί χαμηλότερα ο πληθωρισμός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ακόμα είναι νωρίς για να πει κανείς αν τον Ιούλιο θα γίνει η τελευταία αύξηση ή για πόσο καιρό θα διατηρηθούν τα επιτόκια στο ανώτατο επίπεδο.