Skip to main content

Στρατιωτική παρέλαση των Αζέρων στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η παρέλαση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αστραπιαία επιχείρηση του Μπακού εναντίον των Αρμένιων αυτονομιστών στην περιοχή

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, παρακολούθησε σήμερα στρατιωτική παρέλαση στη μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προειδοποιώντας την Αρμενία να μην επιδείξει πνεύμα «εκδίκησης», λίγες εβδομάδες μετά την αστραπιαία επιχείρηση του Μπακού εναντίον των Αρμένιων αυτονομιστών στην περιοχή.

Αζερικά στρατεύματα και στρατιωτική μπάντα παρέλασαν στην κεντρική πλατεία του Χανκέντι, πόλης που οι Αρμένιοι ονομάζουν Στεπανακέρτ, σύμφωνα με φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν. Διακρίνεται επίσης η σημαία του Αζερμπαϊτζάν να κυματίζει πάνω στο κτίριο όπου στεγαζόταν η έδρα της πολιτικής διοίκησης των αυτονομιστών.

«Δίνοντας το αίμα μας και έχοντας απώλειες στο πεδίο της μάχης, δείξαμε ότι το Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα όλος ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι στο εξής δεν συνιστάται να αστειεύεται με εμάς», δήλωσε ο Αλίεφ σε ομιλία.

Η αντιπρόεδρος Μεχριμπάν Αλίεβα, η σύζυγος του προέδρου, και ο γιος τους Χαϊντάρ μετείχαν επίσης στην τελετή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Αλίεφ μετέβη για πρώτη φορά στην πόλη στις 15 Οκτωβρίου και ύψωσε εκεί την εθνική του σημαία. Σήμερα είναι η τρίτη επέτειος της νίκης του Μπακού επί του Ερεβάν το 2020, έπειτα από έναν πόλεμο έξι εβδομάδων. Η Αρμενία είχε αναγκασθεί τότε να παραχωρήσει στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικά εδάφη εντός και περιμετρικά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ήλεγχε εδώ και 30 χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα διεθνούς διαμεσολάβησης για την επίτευξη μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας δεν έχουν σημειώσει καμιά πρόοδο έως τώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Φωτογραφία: AP