Skip to main content

Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων στην Ήπειρο

Πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί μπροστά από τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πραγματοποιούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κα
Πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί μπροστά από τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πραγματοποιούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

«Με τον διπλασιασμό των τιμών των ζωοτροφών, στο πετρέλαιο, το ρεύμα και τις τιμές των προϊόντων μας να μένουν καθηλωμένες εδώ και 15 χρόνια δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, αυτό δείχνει και η συνεχιζόμενη μείωση των κτηνοτροφικών μονάδων τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δωδώνη.

Ο Συνεταιρισμός καταγγέλλει τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» - που φτιάχτηκε από τους κτηνοτρόφους και έπαιξε έναν παρεμβατικό ρόλο στήριξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή, αλλά και στον καθορισμό των τιμών σε όλη την Ελλάδα - ότι τους τελευταίους μήνες ακολουθεί μια πολιτική αλλοίωσης του χαρακτήρα της κλείνοντας συμφωνία να φέρνει γάλα πρόβειο από άλλη περιοχή με τιμή μεγαλύτερη από αυτή που πληρώνει τους παραγωγούς της Ηπείρου και να δίνει το αγελαδινό γάλα σε μεγάλη ιδιωτική βιομηχανία σε τιμή πολύ μικρότερη από αυτή που έρχεται το γάλα από το εξωτερικό. «Οι κινήσεις αυτές όχι μόνο δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τη διαχείριση αλλά και την αλλοίωση του χαρακτήρα της βιομηχανίας, αλλά και η φημολογία για απαλλαγή της ΑΤΕ από τις θυγατρικές επιχειρήσεις, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το αν προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να καθοριστούν τιμές πριν την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου: για το πρόβειο 1,30 ευρώ, για το γίδινο 0,86 ευρώ και για το αγελαδινό 0,55 ευρώ.

«Οι τιμές αυτές αποτελούν το ελάχιστο για να συνεχίσουμε να κρατάμε τα ζώα μας και να μένουμε στην παραγωγή. Αν δεν καθοριστούν τιμές μέχρι την 1η Οκτώβρη που είναι η έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου δε θα παραδώσουμε γάλα», αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι.